Excelenţa Sa domnul Karol Mistrík, ambasadorul Republicii Slovace în România, însoţit de domnul Adrian Miroslav Merca, deputat în Parlamentul României reprezentând Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, a avut în această dimineaţă o întrevedere cu prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Todorică Şerban.
Cu toate că înaltul ospete cunoaşte foarte bine judeţul Braşov şi în mod deosebit Poiana Braşov, fiind un pasionat al sporturilor montane, aceasta a fost prima sa întâlnire oficială cu autorităţile locale braşovene.
Cu acest prilej, prefectul Cătălin Văsii a făcut o prezentare a judeţului Braşov din punctul de vedere al potenţialului economic şi investiţional, accentuând importanţa turismului ca una dintre principalele ramuri economice care se dezvoltă în judeţul nostru.
„Braşovul este capitala turismului românesc şi cel mai frumos oraş din România. În ultimii ani am reuşit să depăşim judeţul Constanţa din punctul de vedere al numărului de turişti care ne vizitează anual şi astfel am devenit cea mai importantă destinaţie turistică a ţării”, a explicat prefectul Cătălin Văsii.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că un alt sector economic important pentru Braşov este industria de componente auto, iar în acest domeniu judeţul nostru poate avea foarte multe de învăţat de la statul slovac, având în vedere că acolo activează unele dintre cele mai importante uzine de autoturisme din Europa.
Prefectul a adus în atenţie proiectele Braşovului în domeniu mobilităţii, vorbind despre cea mai importantă investiţie pe care Consiliul Judeţean o realizează la nivelul judeţului, respectiv construirea Aeroportului Internaţional Braşov, dar şi despre realizarea unui centru intermodal pentru transportul de mărfuri pe calea ferată. Astfel, profitând de situarea geografică extrem de favorabilă, judeţul Braşov are toate şansele să devină un pol important pentru transportul cargo din România.
Cătălin Văsii a vorbit şi despre intenţia autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene de a face din Braşov un judeţ verde, a cărui natură să fie conservată şi protejată.
Nu în ultimul rând, prefectul a remarcat cooperarea foarte bună pe care instituţia sa o are cu Consiliul Judeţean şi cu Municipalitatea braşoveană, în vederea implementării cu succes a proiectelor investiţionale atât de necesare comunităţii judeţului Braşov.
La rândul său Todorică Şerban, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, i-a prezentat ambasadorului Slovaciei stadiul realizării variantei rutiere alternative la Drumul Naţional 1, prin funcţionalizarea drumului Brădet – Valea Doftanei, proiect care va contribui esenţial la fluidizarea traficului între Bucureşti şi Braşov şi va deschide noi zone de interes turistic. Acest proiect pe care administraţia judeţeană l-a elaborat împreună cu omologii de la Consiliul Judeţean Prahova este implementat de către Compania Naţională de Investiţii, iar în prezent se lucrează la rezolvarea problemelor juridice privind terenul pe care se va realiza investiţia.
„Judeţul Braşov beneficiază de un cadru natural deosebit şi are un potenţial extraordinar din punct de vedere economic, turistic, cultural şi istoric, pe care îl puteţi valorifica foarte bine. România este o ţară prietenă a Slovaciei, cu care avem relaţii bilaterale excelente, bazate pe o istorie multiseculară comună şi statornicite graţie comunităţii slovace care trăieşte în Banat şi în zona de nord-vest a ţării. Doresc să remarc faptul că Guvernul României asigură comunităţii slovace condiţii optime pentru păstrarea identităţii etnice, pentru promovarea moştenirii culturale şi cultivarea limbii materne, inclusiv prin intermediul grădiniţelor, şcolilor şi liceelor cu predare în limba slovacă existente în România”, a conchis ambasadorul Karol Mistrík.