În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, salvatorii au gestionat peste 4.100 de solicitări pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, 597 de incendii și alte 655 de intervenții derulate în sprijinul comunităților.
În acest interval de timp, prin răspunsul optim la solicitările de sprijin primite din partea cetățenilor, echipajele SMURD au asistat medical peste 4.000 de persoane aflate în dificultate.
De asemenea, în această perioadă, prin localizarea și stingerea incendiilor izbucnite pe întreg teritoriul țării, pompierii au reușit să limiteze propagarea flăcărilor la vecinătăți, eliminând astfel producerea altor situații care să pună în pericol vieți și bunuri.
Din totalul intervențiilor desfășurate pentru stingerea incendiilor, 457 au fost înregistrate la arderi de vegetație, fiind afectată o suprafață de peste 1.600 ha de teren.
Totodată, în urma misiunilor desfășurate în sprijinul comunităților, eforturile colegilor noștri au contribuit la salvarea cetățenilor din medii ostile vieții și la gestionarea diverselor situații de urgență care puteau pune în pericol viețile si bunurile semenilor, precum și siguranța animalelor.
În contextul temperaturilor ridicate înregistrate în acest weekend, echipajele operative au efectuat 21 de misiuni de transport și distribuție apă pentru zonele afectate de diverse deficiențe, intervenții care s-au dovedit esențiale pentru asigurarea aprovizionării cu apă a locuitorilor din localitățile vizate.
Prin eforturile susținute de pompieri pe timpul misiunilor desfășurate în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, 31 de persoane aflate în situații critice au fost salvate.
În ceea ce privește avertizarea populației, în ultimele 72 de ore, au fost transmise 39 de mesaje RO-ALERT pentru informarea cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție. Majoritatea dintre acestea au semnalat prezența animalelor periculoase (urși), în localități din județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Neamț, Prahova, Vâlcea și Vrancea.
Având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și al suprafeței de teren afectate, facem un apel la responsabilizare și amintim populației faptul că deține obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
Accesați platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată, gratuit, de pe AppStore și Google Play.
Împreună suntem mai pregătiți să facem față oricăror situații de urgență!
Sursa: IGSU