În acest sfârșit de săptămână (29 – 31 martie), pompierii militari au răspuns la 4.889 de solicitări pentru gestionarea situațiilor de urgență, la nivel național.
În acest interval de timp, cea mai mare pondere a misiunilor gestionate de către salvatori o reprezintă cazurile de prim ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical peste 3.700 de persoane aflate în dificultate.
De asemenea, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, eforturile colegilor noștri s-au concentrat și asupra protecției comunităților și bunurilor acestora, sens în care echipajele operative au intervenit în 543 astfel de situații.
Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și lichidarea celor 542 incendii izbucnite la nivel național. Din totalul acestora, un procent de aproximativ 70% îl reprezintă arderile de vegetație, în urma cărora a fost afectată o suprafață de peste 2.500 ha de teren. În acest sens, readucem în atenția cetățenilor faptul că arderea miriștilor, vegetației uscate și a deșeurilor este strict interzisă.
În afara acestor misiuni, în ultimele 72 de ore, o atenție sporită a fost acordată și accidentelor rutiere, astfel echipajele de descarcerare au acționat în 17 situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.
În perioada analizată, pe durata misiunilor desfășurate în sprijinul semenilor, datorită răspunsului eficient furnizat de către pompierii militari, 30 de persoane aflate în situații critice au fost salvate.
În plus, pentru protecția populației, în acest sfârșit de săptămână, au fost transmise 8 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, 5 dintre acestea semnalând prezența animalelor periculoase în județele Argeș, Brașov, Covasna și Harghita, 2 în județul Harghita în urma producerii unui incendiu cu degajări mari de fum și 1 mesaj privind dispariția unui minor în județul Neamț.
Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire pentru situații de urgență https://fiipregatit.ro
De asemenea, aplicația mobilă DSU poate fi descărcată, gratuit, din App Store sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.
Sursa: IGSU