Zeci de ordine de restricție pentru violență în familie, la Brașov

Un important pas înainte pentru protejarea femeilor şi copiilor care sunt victime ale violenţei în familie s-a făcut printr-o modificare legislativă intrată în vigoare la începutul anului.

S-a întors roata: agresorul, şi nu victima, scos din casă
Până acum era necesar să se aştepte 48 de ore până la emiterea ordinului de restricţie, însă noua prevedere legală spune că aceasta se poate emite pe loc. În plus, de cele mai multe ori victimele erau cele obligate să părăsească locuinţa, însă de acum agresorul este obligat să îşi găsească un adăpost până când situaţia se reglementează. La fel de important este şi faptul că poliţiştii pot intra cu forţa în locuinţă pentru protejarea victimelor şi pentru a-l scoate pe agresor de acolo.

Ordinul de restricţie poate fi emis şi chiar dacă victima nu le solicită
Deja, în primele 10 zile ale anului, poliţiştii braşoveni au emis 18 ordine de restricţie provizorii. Acestea pot fi emise chiar dacă victima nu le solicită, atâta timp cât poliţistul constată faptele petrecute. Ordinul provizoriu este valabil 5 zile, după care poate fi emis un altul, pe o perioadă determinată, emis de această dată de către o instanţă.
„Faţă de modalitatea de intervenţie de până acum, în care victima era pusă în situaţia de a depune cerere la tribunal să aştepte 48 de ore pentru eliberarea ordinului de restricţie, acum ordinul poate fi dat pe loc, de către poliţist, la constatarea faptei, pe baza unui chestionar de evaluare a riscului, ceea ce înseamnă şi îndepărtarea agresorului din domiciliu, chiar dacă este domiciliul lui”, a explicat Iolanda Beldianu (foto), preşedintele Asociaţiei Pas Alternativ Braşov.

Citeste și:  Asociația Antiteatru prezintă piesa "Crocodil", astăzi, la Centrul Cultural Apollonia din Brașov

Numărul mare de cazuri, explicate prin prisma sărbătorilor
Beldianu spune că modificarea legislativă a fost resimţită destul de puternic şi la Braşov, unde s-au eliberat 18 ordine de restricţie provizorii doar în primele 10 zile ale anului. Există însă şi o explicaţie pentru numărul mare al acestora: au fost sărbătorile de iarnă, perioadă în care familiile stau mai mult timp împreună şi riscul apariţiei violenţei este mai ridicat.

Povestea învingătoarelor
Preşedintele asociaţiei explică faptul că, neavând un adăpost, la serviciile acesteia apelează femei care nu pot fi categorisite drept cazuri sociale. Acestea au studii, de multe ori chiar superioare, au un loc de muncă şi o locuinţă. „La noi, de obicei apelează nu cazurile sociale, ci vorbim de persoane, femei, în general, victimele violenţei cu studii, cu o profesie, cu un loc de muncă, dar aflate într-o situaţie de violenţă”, a mai explicat Iolanda Beldianu, care a dezvăluit că media pe anul trecut a fost cam de două-trei femei pe săptămână care au apelat la serviciile asociaţiei.
Îmbucurător este faptul că tot mai multe femei reuşesc să scape de aceste coşmaruri, iar unele dintre acestea îşi pun experienţa în slujba altora care se confruntă cu fenomenul violenţei în familie. „În curând vom ieşi pe piaţă cu un proiect al reţelei învingătoarelor şi aici avem de a face cu doamne care au ieşit din situaţie de câţiva ani, care au trecut printr-un program de reabilitare psiho-emoţională iar acum, fiind ok, echilibrate şi autonome, doresc să ajute şi alte persoane care sunt în astfel de situaţii”, a mai spus Beldianu. În acest moment, în asociaţie există aproximativ 10 persoane active care pot împărtăşi experienţa lor şi să le sfătuiască pe cele aflate în situaţie de risc despre ce au de făcut pentru a reveni la o viaţă normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.