Ziua Europei va fi sărbătorită astăzi, la Râșnov, prin evenimentul „Ziua Europei: Participă! Alege! Inspiră”

EUROPE DIRECT Râșnov, în parteneriat cu Innovation Education Lab, marchează Ziua Europei printr-un eveniment deschis publicului larg, ce va avea loc pe data de 9 Mai la Cinematograful Amza Pellea din Râșnov, începând cu ora 14:00: „Ziua Europei: Participă! Alege! Inspiră”.

Evenimentul este organizat pentru și împreună cu tineri, dar participarea este deschisă tuturor celor interesați să afle mai multe despre cum funcționează Uniunea Europeană, ce arii de competență are, cum se pot implica în dezbateri ca cetățeni activi, de ce este important să participe la vot, ce oportunități oferă cetățenilor români apartenența la UE.

“Evenimentul se adresează în primul rând tinerilor, dar participarea este deschisă tuturor celor interesați să afle mai multe despre cum funcționează Uniunea Europeană, ce arii de competență are, cum se pot implica în dezbateri, de ce este important să participe la vot și ce oportunități oferă cetățenilor români apartenența la Uniunea Europeană”, a spus Ioana Vașoti, coordonator Europe Direct Râșnov.

Citeste și:  Mamele care au împlinit 16 ani vor putea decide pentru ele și copilul lor în relația cu instituțiile statului, potrivit unei legi promulgate

Agenda Evenimentului

14:00 Vizionarea filmului de scurt-metraj #FolosesteTivotul (4 min). Documentarul realizat de Parlamentul European, cuprinde mărturiile emoționante ale unor oameni care au simțit nemijlocit puterea transformatoare a democrației. Reflecții pe marginea filmului documentar

14:15 Despre importanța votului, comunitatea Împreună-În.EU și oportunități europene pentru tineri – Ioana Vașoti, EUROPE DIRECT Râșnov

  • Un grup de voluntari internaționali prin Corpul European de Solidaritate vor împărtăși din experiența lor în România, în cadrul Asociației „Copii în Sânul Familiei”
  • Un grup de elevi ai Liceului Teoretic „George Moroianu”, Săcele – școală EPAS – va povesti despre activitățile pe care le desfășoară în calitate de Ambasadori Juniori ai Parlamentului European, sub coordonarea doamnei profesoare Cezarina Bâlbâe.
Citeste și:  Cutremur cu magnitudinea 3,5 aproape de Brașov

14:30 Dezbatere demonstrativă susținută de grupul de dezbateri al Liceului Teoretic „Mitropolit Ioan Mețianu” Zărnești, profesori coordonatori: Claudia Crețu și Alina Orzan

15:30 Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului „memEU”

15:45 Cetățenie activă: un grup de elevi ai Colegiului Național „Andrei Șaguna”, Brașov – școală candidat în programul EPAS – va povesti despre activitățile pe care le desfășoară în calitate de candidați pentru rolul de Ambasadori Juniori ai Parlamentului European, sub îndrumarea profesorilor coordonatori: Rodica-Ana Deaconescu și Nicolae Spiridon.

16:00 Open mic – Scena deschisă pentru tineri, cu tema „Libertatea de a alege”. Participanții se pot pregăti cu fragmente citite din opere literare, scenete, sau pot urca pe scenă cu mesaje și discursuri spontane.

Citeste și:  Locuitorii din Ucea s-au pronunțat prin referendum împotriva stației de biogaz din deșeuri animaliere

Pe tot parcursul evenimentului participanții vor avea acces la Info point cu informații europene pentru tineri: cărți, hărți, broșuri, dar și coduri QR către platforme UE.

Participarea la eveniment este gratuită și nu necesită înscriere prealabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.