Ziua Instituţiei Prefectului este marcată la data de 2 aprilie

Ziua Instituţiei Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de ,,prefect”. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătoreşte anual începând din 2019.

Un rol important îl are și prefectul instituției, garantul respectării legii în teritoriu, având un rol important în administrarea publică și în menținerea ordinii și siguranței publice în comunități.

Astăzi este un moment special, în care aducem mulțumiri tuturor celor care lucrează în cadrul Instituției Prefectului. Munca lor constantă și devotamentul față de comunitate sunt premise ale unei conștientizări cetățenești depline față de rolul Instituției Prefectului în viața județului Brașov.

***

Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătoreşte anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, iniţiată de nouă deputaţi şi senatori, a fost respinsă de Senat, la 14 martie 2018, dar adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la 28 noiembrie 2018.

Citeste și:  Ministrul Bogdan Ivan: "Pregătim 2000 de companii româneşti pentru tranziţia digitală"

Noţiunea de „prefect” în România era întâlnită în Muntenia şi în Moldova înainte de Unirea Principatelor din 1859, dar pe atunci purta denumirea de „ispravnici de judeţe” sau „ispravnici administratori”, cea de „prefect” fiind instituită propriu-zis prin Legea comunală din 1 aprilie 1864 şi prin Legea pentru înfiinţarea consiliilor judeţene din 2 aprilie 1864, potrivit www.cdep.ro.

În prezent, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Instituţia Prefectului este o instituţie publică cu personalitate juridică, având patrimoniu propriu şi buget propriu. Până în anul 2004, prefectul a fost demnitar al statului român, funcţie politică cu rolul de a reprezenta Guvernul la nivel local, iar începând cu anul 2004, acesta se bucură de o reglementare de sine stătătoare, odată cu adoptarea Legii nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestei legi „prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local (…), garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local”, care „conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din subordinea Guvernului, organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale”.

Citeste și:  Cel mai mare Adrenaline Tower din lume și primul din România se deschide la Cluj

Structura organizatorică şi atribuţiile instituţiei prefectului au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004. De asemenea, Legea nr. 161/2003 atribuie calitatea de înalt funcţionar public prefectului, subprefectului şi secretarului general al prefecturii.

Ziua Instituţiei Prefectului, conform legii de instituire, poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi din străinătate, prin organizarea de programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific dedicate recunoaşterii rolului şi meritelor Instituţiei Prefectului la dezvoltarea ţării din punct de vedere economic, cultural şi social. Sprijinul material şi logistic pentru organizarea acestor manifestări poate fi asigurat din bugetele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, în limita fondurilor disponibile, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.