În fiecare an, ziua de 22 mai marchează ”Ziua Mondială a Biodiversității”. Scopul acesteia este de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor legate de biodiversitate și de a promova eforturile de conservare a acesteia.
Pentru a sărbători această zi, Grădina Zoologică Brașov îi invită pe toți iubitorii de animale și natură, miercuri, 22 mai, începând cu ora 10:00, să participe la o serie de activități cu tema: ”Când biodiversitatea este în pericol, omul este în pericol”. În cadrul evenimentului vizitatorii vor avea oportunitatea să aprecieze și să înțeleagă importanța diversității vieții și cum pot contribui la conservarea acesteia pentru a menține echilibrul ecologic al planetei și pentru a asigura supraviețuirea speciilor.
Activitățile planificate se vor desfășura după următorul program:
10:00 – 10:30: Deschiderea evenimentului
- Moment de deschidere în care se vor prezenta obiectivele și importanța evenimentului.
10:30 – 11:30: Jocuri și ateliere
- Jocul „CUNOAȘTE-ȚI POLENIZATORII”-un joc educativ în care copiii vor descoperi ce sunt polenizatorii și importanța acestora în ecosistem. Rolul polenizatorilor în protejarea biodiversității este vital, iar conservarea acestora este esențială pentru menținerea sănătății ecosistemelor și a vieții pe Pământ.
- Atelier interactiv pentru copii: jocul „CONSTRUIEȘTE HABITATUL SUB FORMĂ DE PUZZLE”. Jucătorii sunt invitați să rezolve puzzle-uri care prezintă diferite habitate și specii de plante și animale.
11:30 – 13:30: Tur ghidat și prezentarea habitatelor speciilor reprezentative
- Tur ghidat în Grădina Zoologică Brașov- prezentarea nevoilor și amenințărilor speciilor de animale și importanța conservării ecosistemelor lor naturale.
13:30 – 14:30: Jocuri
- Jocul „ÎN CĂUTAREA ADĂPOSTULUI, TRAVERSÂND TERENUL PERICOLELOR” – joc distractiv și educativ ce pune la încercare răbdarea participanților. Într-o lume desenată minuțios pe un cearceaf, fiecare pas contează, deoarece animalul trebuie să navigheze cu grijă printre provocări și pericole.
- Fișe de colorat “CULORI ALE NATURII”. Copiii vor avea ocazia să coloreze fișe complexe ce reprezintă specii de animale, plante, dar și conviețuirea acestora.
14:30 – 15:45: Activități și jocuri
- Activitatea „REFACEREA HABITATULUI”.Un joc captivant și educativ, în care copiii folosesc figurine pentru a recrea un habitat ideal, după ce acesta a fost distrus de acțiunile umane și naturale. Această activitate îi ajută să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă animalele și cum pot interveni oamenii în menținerea unui mediu sănătos.
- Jocul BIODIVERSITĂȚII. Care dintre jucători ajunge primul la punctul de sosire? Fiecare jucător își alege un pion și aruncă, pe rând, cu zarul, mutând pionul ales atâtea căsuțe câte indică zarul. Copiii vor afla multe lucruri interesante despre natură și despre cum o pot proteja.
15:45 – 16:00: Încheierea evenimentului
*Activitățile se vor desfășura în zona amplasamentului urșilor.
**Programul poate suferi modificări în funcție de condițiile meteo.