1.400 de sportivi iau startul la cea mai importantă competiție de alergare montană din Brașov

Cea de a noua ediție a concursului de alergare montană Brașov Marathon se va desfășura în acest week-end și, pentru prima dată, cursele vor avea loc pe parcursul a două zile, 16 și 17 iulie, au anunțat organizatorii competiției în cadrul conferinței de presă organizate la Primăria Brașov. Până în prezent, la cele trei competiții din cadrul maratonului – cros, semimaraton și maraton – s-au înscris aproape 1.400 de participanți.

„Asemenea edițiilor anterioare, scopul competiției Brașov Marathon este promovarea sportului în aer liber în general, iar în particular a alergării montane – sport care în ultimii 20 de ani a avut o creștere spectaculoasă ca popularitate – precum și promovarea zonei brașovene Tâmpa – Postavaru. La fel de importantă este promovarea educației ecologice în rândul alergătorilor, ținând cont de respectarea mediului înconjurător”, a declarat coordonatorul proiectului, Mihaela Scîntei.

Competiția este organizată de Clubul pentru Protecția Naturii și Turism (CPNT), cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

,,Este cea mai importantă competiție de alergare montană din Brașov, și vorbim de un sport care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, este sportul cu cea mai rată de creștere, din punct de vedere al numărului de practicanți. Este un sport foarte apreciat de către brașoveni, dar de și către foarte mulți români. Iată că ne aflăm la a noua ediție, ediția la care Primăria Brașov este partener în cadrul organizării, și mă bucur că există acest parteneriat, atât ca o recunoaștere a muncii pe care organizatorii au depus-o în toți acești ani, cât și a importanței pe care acest sport o reprezintă pentru Brașov”, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Dino Parc Râșnov și Tedi îi invită pe copii la Festivalul Veseliei

Startul, în ambele zile, va fi dat în Piața Sfatului. Astfel, în 16 iulie, sportivii vor pleca în cursa de cros, la ora 17.00, iar sambată, 17 iulie, se va da startul cursei de maraton (la ora 8.00) și a celei de semimaraton (ora 10.00).

Program:

Cros – Distanța parcursă: 9 km, cu punct maxim Vf. Tâmpa, cu o diferență de nivel, pozitivă, de 369 de metri. Numărul maxim de participanți acceptat este de 580 de alergători. Circulația între Poarta Ecaterinei și Aleea Tiberiu Brediceanu va fi blocată în intervalul orar 17.00 – 17.15.

Semimaraton – Distanța parcursă: 21 km, cu punct maxim Vf. Tâmpa, atins de două ori, cu o diferență de nivel, pozitivă, de 1.016 metri. Numărul maxim de participanți acceptat este de 580 de alergători. Circulația între Poarta Ecaterinei și Aleea Tiberiu Brediceanu va fi blocată în intervalul orar 10.00 – 10.15.

Citeste și:  MDLPA: Noi investiții în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă

Maraton – Distanța parcursă: 38 km, cu punct maxim Vf. Postăvaru, cu o diferență de nivel, pozitivă, de 2.056 de metri. Numărul maxim de participanți acceptat este de 550 de alergători. Circulația între Poarta Ecaterinei și Aleea Tiberiu Brediceanu va fi blocată în intervalul orar 8.00 – 8.15.

,,Crosul este recomandat începătorilor. Este un traseu relativ accesibil, urcă din Piața Sfatului pe drumul serpentinelor până pe vârful Tâmpa, apoi coboară pe forestier în Răcădău și  ocolește masivul înapoi către Piața Sfatului. Semimaratonul este o cursă intermediară, pentru cei ce aleargă de cel puțin un an, se antrenează ceva mai mult față de începători, are și o distanță mai mare, de 21 de kilometri, și parcurge de două ori urcarea spre vârful Tâmpa pe diferite trasee și înapoi, finish-ul fiind tot în Piața Sfatului. Iar maratonul este proba cea mai lungă a noastră, are 38 de kilometri distanță, o diferență de nivel apreciabilă, de peste 2.000 de metri pozitiv. Această probă urcă inițial pe vârful Tâmpa, apoi până pe Vârful Postăvaru, la altitudinea de 1799 de metri, deci trebuie o pregătire în prealabil. Este o cursă mult mai solicitantă și nu este recomandată începătorilor”, a precizat Adrian Brănescu, președintele CPNT.

Citeste și:  Festivalul Filmului European ajunge în luna mai la Brașov

Traseele turistice montane din cadrul competiției „Brașov Marathon” cumulează  peste 38 km și vor marca puncte din împrejurimile Brașovului, cu maximum de altitudine pe Vârful Postăvaru.

Organizatorii au luat toate măsurile necesare pentru ca această competiție să se desfășoare în condiții de siguranță, inclusiv în ceea ce privește riscul de răspândire a virusului COVID -19.

,,A trebuit să renunțăm la două curse, a trebuit să împărțim cursele, de asta am ajuns să organizăm în două zile și nu în aceeași zi, ca să păstrăm distanța necesară între participanți la startul competiției din Piața Sfatului. Vom avea două zone îngrădite special amenajate pe pentru acces, și fără spectatori la start, din păcate. Vă invităm cu mare drag, mai ales brașovenii, să vină pe traseele turistice din jurul Tâmpei sau chiar în străzile adiacente din centru, unde pot susține participanții”, a declarat coordonatorul competiției, Mihaela Scântei.

Și reprezentanții municipalității s-au înscris în această competiție de alergare montană: atât primarul Allen Coliban, cât și viceprimarul Flavia Boghiu vor lua startul în competiția de semimaraton de 21 de km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.