1 Decembrie – Ziua Naţională a României

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, începând din 1990, la data de 1 Decembrie. Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta, la 1 decembrie 1918, rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Parlamentul României a hotărât, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, proclamarea zilei de 1 Decembrie ca Zi Naţională a României. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

La 1 Decembrie 1990, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită atât la Alba Iulia, unde la ceremoniile organizate au participat numeroase oficialităţi române, cât şi la Arcul de Triumf din Bucureşti unde a fost organizată parada militară. De atunci, în fiecare an, atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea oraşelor din întreaga ţară au avut loc parade militare şi au fost organizate numeroase ceremonii cuprinzând depuneri de coroane, dar şi alte manifestări.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

Paradă militară la București, 1 Decembrie 2021

Citeste și:  Praf saharian în Brașov! Șoferii și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic

La București, parada militară națională va începe la ora 11:00, cu participarea a aproximativ 1.500 de militari și specialiști, la care se vor alătura militari străini. Vor defila aproximativ 100 de mijloacele tehnice, iar, dacă vremea va permite, vor evolua şi aproximativ 30 de aeronave.

Paradă militară la Brașov, 1 Decembrie 2021

O paradă militară cu prezentarea tehnicii de luptă va putea fi urmărită și la Braşov. Conform reprezentanților Instituţiei Prefectului Brașov, ceremonialul militar va fi organizat pe Bulevardul Eorilor, în zona Modarom, începând cu ora 11:00. Ceremonia se va desfășura cu efective aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu“, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei” din județul Brașov și Inspectoratului de Poliție Județean.

Citeste și:  7 din 10 angajatori vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor pascale. Primele în bani, voucherele cadou și coșurile cu produse de sezon se află în vârful listei

În încheierea ceremonialului militar și religios vor defila, prezentând onorul publicului participant la activitate, 250 de militari și 31 de mijloace tehnice, din cadrul Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment vor participa autorităţi locale şi judeţene, comandanţii unităţilor militare din judeţul Braşov, dar şi veterani şi cadre militare în rezervă.

Maraton de vaccinare, 1-2 Decembrie 2021

În zilele de miercuri, 1 decembrie, și joi, 2 decembrie, Ministerul Apărării Naționale organizează și un maraton de vaccinare anti-COVID 19 în cele șase spitale militare care sunt și centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva SARS-Cov 2. Astfel, cetățenii care doresc să se vaccineze o vor putea face, non-stop, începând cu ora 8.00 a zilei de miercuri, 1 decembrie, și până la ora 16.00 a zilei de joi, 2 decembrie, în centrul de vaccinare care funcționează la Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” din Braşov.


10 mai şi 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Naţională a României

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Citeste și:  „Sub cerul albastru al Ucrainei‟, recital de poezie și pian la ICR Stockholm, în cadrul Festivalului European Primăvara Ucraineană

Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Naţională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaţilor a decis ca 10 mai să fie sărbătoare naţională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.