10 aplicații din Android cu viruși

Verifica si elimina, alte 10 aplicatii cu virusi scoase din Google Play – Jocuri care iti permit recompense si care te atrag, programe de editare video, bani inapoi pentru cumparaturi, transfer de fisiere, etc.

Sunt 10 titluri care au fost recent indepartate din magazinul de aplicatii Android. Intreresant este ca toate au fost descarcate (in total) de peste 400 milioane de ori!

Un nou tip de malware pentru Android, distribuit sub forma unui SDK de publicitate, a fost descoperit in mai multe aplicatii. Cercetatorii de la Dr. Web (companie de securitate cibernetica) au identificat modulul de spionaj si l-au monitorizat sub denumirea de SpinOk, avertizand ca acesta poate fura date private stocate pe telefoanele utilizatorilor si le poate trimite catre un server aflat la distanta.

Citeste și:  Un nou pas spre Autostrada Brașov-Ploiești! Guvernul aprobă indicatorii tehnici pentru secțiunea Cristian-Codlea

SDK (Software Development Kit), este un set de instrumente software care ajuta dezvoltatorii sa dezvolte aplicatii.

Compania spune ca SpinkOk demonstreaza un comportament aparent inofensiv, folosind mini-jocuri care conduc la “recompense zilnice” pentru a starni interesul utilizatorilor.

In fundal, SDK-ul troian verifica datele senzorii telefonului Android (giroscop, magnetometru) pentru a confirma ca nu ruleaza intr-un mediu izolat, folosit in mod obisnuit de cercetatori atunci cand analizeaza aplicatii Android potentiale malitioase.

Mai departe, aplicatiile se conecteaza la un server pentru a descarca o lista de adrese web folosite pentru a afisa mini-jocuri. In timp ce acestea sunt afisate utilizatorilor, SDK-ul are capacitatea de a efectua actiuni malitioase suplimentare, cum ar fi identificarea anumitor fisiere, incarcarea fisierelor de pe dispozitiv sau copierea si substituirea continutului.

Citeste și:  43 de ani de la zborul cosmic al brașoveanului Dumitru Prunariu

Daca aveti o astfel de aplicatie pe telefon, ar fi indicat sa o stergeti. Observam ca in general, sunt titluri descarcate si instalate, destul de populare. Jocuri, aplicatii de editare video si aplicatii de transfer de fisiere. Este posibil ca multe dintre aceste aplicatii sa fi fost instalate fara ca utilizatorii sa fie constienti de potentialul lor malitios.

Sursa. androidro.ro / Foto. Arhiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.