16 terenuri de sport, finalizate la Brașov

La sfârșitul acestei săptămâni, a fost finalizat cel de-al șaisprezecelea teren de sport din proiectul Municipalității de dezvoltare a sportului de masă, care prevede în acest an amenajarea a 21 de terenuri în toate cartierele orașului. Valoarea lucrărilor pentru cele 21 de terenuri este de 1,1 milioane de lei, la care se adaugă alte 500.000 de lei pentru amplasare de garduri de protecție la 9 dintre acestea.

„Continuăm și în acest an programul nostru de dezvoltare a sportului în comunitatea brașoveană prin amenajarea și modernizarea facilităților sportive din interiorul cartierelor. După ce anul trecut am înființat sau modernizat 7 terenuri de sport, anul acesta vom amenaja sau moderniza alte 21 de astfel de terenuri. Acestea fac parte din programul nostru de dezvoltare a sportului de masă, la care se adaugă și investițiile în construirea unor complexuri sportive, astfel încât cei care doresc să practice sportul la nivel amator sau profesionist să o poată face în cele mai bune condiții. Vom continua investițiile în aceste facilități pentru sport, fie că vorbim de terenuri de fotbal, baschet, aparate de fitness sau spații de workout, pentru că atât copiii, cât și adulții trebuie să poată face cât mai multă mișcare, mai ales că restricțiile din timpul pandemiei ne-au făcut să conștientizăm mult mai bine că avem nevoie de sport în aer liber“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov, la inaugurarea unuia dintre terenuri.

Lucrările constau în montarea unor suprafețe de joc din gazon artificial, care să respecte standardele de certificare FIFA, în cazul celor de fotbal, și FIBA (Federația Internațională de Baschet), în cazul celor multisport. Pentru terenurilor existente, gazonul artificial va acoperi suprafețele de beton sau asfalt pe care se juca până acum.

Citeste și:  Aeroportul Brașov ia avânt: noi rute, mai multe zboruri, pasageri în creștere

Au fost finalizate lucrările de amenajare a 8 terenuri de fotbal noi: Dârste (Calea București – Lacurilor); Alee Sânzienelor (mini fotbal); două terenuri pe str. Ionel Teodoreanu – str. 13 Decembrie (fotbal și minifotbal); Pasaj Fartec; două terenuri în Timiș-Triaj, unul de fotbal și unul de minifotbal, pe care se poate juca și tenis cu piciorul; str. C.D. Gherea. Alte 5 au fost modernizate: Pasaj Independenţei, Codrul Cosminului, str. Pavilioane CFR 100, STR. g-ral Mociulschi și str. Galaxiei.  

În următoarele zile, vor demara lucrările și la modernizarea terenului de fotbal de pe Aleea Muşeţelului.

De asemenea, și lucrările la 3 terenuri multisport au fost finalizate (amenajare terne nou multisport pe str. Gării nr. 17, modernizare la terenurile de pe str. Codrul Cosminului și str. Crinului – Cosmos.), iar la alte 4 sunt în curs de desfășurare, cu dată de finalizare în maxim două săptămâni: Aleea Muşeţelului, str. Petru Rareş,  str. Pârâului, str. Lânii 50.

La cele 21 programate de municipalitate se adaugă, în urma solicitărilor cetățenilor din zonă, amenajarea unui nou teren nou de fotbal, situat lângă Autogara 3, unde, în următoarele săptămâni, vor începe lucrările de infrastructură.

Detalii contracte

Amenajare 21 terenuri sport

Furnizor: S.C. Clarom Trans SRL

Valoare contract: 1.110.484 lei, TVA inclus

Amplasare garduri de protecție, 9 terenuri

Furnizor: S.C. Atlas Sport SRL

Valoare contract: 522.493,84 lei, TVA inclus

Tot în cadrul programului de dezvoltare a sportului, Primăria Brașov a amenajat încă patru zone cu aparate de fitness pe str. Crinului (Cosmos), Aleea Sânzienelor, str. Gospodarilor, str. Timiș-Triaj, iar în perioada următoare vor fi finalizate lucrările pentru alte două zone de fitness, pe Aleea Violetelor și pe Aleea de Sub Tâmpa.

Citeste și:  Serviciile poștale, medicamentele și detergenții înregistrează cele mai mari scumpiri în ultimul an

În acest moment, în municipiul Brașov există 28 de terenuri de sport, la care se adaugă cele 8 noi, amenajate în acest an. Anul viitor, municipalitatea își propune amenajarea a cel puțin 10 terenuri noi.

În ceea ce privește zonele cu aparate de fitness, în prezent sunt  49 de astfel de locații, la care se vor adăuga cele două (Violetelor, Sub Tâmpa), după finalizarea lucrărilor.

Până în prezent sunt amenajate 7 locații de street workout, la care se vor adăuga cele 2 achiziționate în acest an.

Descriere lucrări terenuri sport:

Gazon teren de fotbal sau teren minifotbal

Gazonul monofilament pentru terenurile de fotbal este format din fire individuale realizate din polietilenă, în două nuanţe de verde care imită gazonul natural. Are o durată de viaţă de minim 8 ani și respectă cerinţele certificării FIFA, la un număr de 14 amplasamente.

Pentru un confort optim al jucătorilor, se solicită furnizarea şi montarea de suprafeţe de gazon sintetic cu înălţimea firului de minim 50 mm, având caracteristica de refacere după ce au fost călcate, memorând forma originală a fibrei.

Fibrele sintetice sunt susţinute parţial prin sprijinul adaosului de nisip cuarţos uscat şi granule de cauciuc EPDM cu forme sferice. Adaosul din granule de cauciuc şi nisip cuarţos uscat face contactul cu suprafaţa de joc plăcut şi sigur, reducând la minim riscul producerii de accidente.

Gazon teren multisport

Citeste și:  Finanțare de 12 milioane de euro pentru inovație în educație, prin PNRR

Acest tip de gazon este potrivit și pentru jocul de baschet, și pentru alte jocuri (volei, tenis), fiind un gazon de tip „multisport“, care respectă norme internaționale în domeniu, inclusiv cele ale Federației Internaționale de Baschet (FIBA). Potrivit reprezentantului Clarom Trans, Romeo Coman, gazonul artificial pentru baschet se bazează pe o tehnologie de umplere cu siliciu și fulgi de latex, care asigură o amortizare suficientă pentru ca jocul de baschet să fie plăcut, dar care nu împiedică dinamica obișnuită a mingii pentru acest sport.

Gazonul artificial multisport din polietilenă este format din fire individuale realizate din polietilenă, cu o înălţime de minim 20 mm, maxim 26 mm, şi va fi furnizat în două culori: verde şi roşu, având o durată de viaţă de minim 8 ani, cu respectarea cerinţelor de certificare UE pentru practicarea baschetului sau tenisului.

Marcajele terenurilor respectă regulamentele oficiale pentru fotbal, baschet şi tenis, după caz, şi sunt realizate prin inserarea/lipirea benzilor de gazon sintetic cu caracteristici similare gazonului de pe teren, de culoare albă, în lăţime de minim 8 cm, utilizând adezivi şi benzi de lipire compatibili recomandaţi de producător, asigurând o delimitare a suprafeţei câmpului de joc de cea a tuşelor de minim 0,9 m, funcţie de suprafeţele măsurate şi de împrejmuirile existente.

Culorile gazonului sintetic rezistă la acțiunea razelor UV și la condiţiile de mediu exterior permanent, având calitatea de scurgerea rapidă a apei şi uscare rapidă. Nu au un impact negativ asupra mediului, nu conţin substanţe, metale sau alţi compuşi toxici, fiind produse reciclabile la sfârşitul duratei de viaţă, care este de minim 8 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.