2 profesori braşoveni excepționali au fost premiați la Gala MERITO pentru inovaţie în educație

Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică la Şcoala Gimnazială din Sânpetru şi Florentina Tituleac, profesoară pentru învăţământul primar la Şcoala Gimnazială nr. 5 din Săcele, sunt 2 dintre cei 12 premianți ai Galei MERITO, eveniment care recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscriu astfel în comunitatea celor 67 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL).

Mihaela Bucșa, 40 de ani, a intrat în învățământ în 2018, prin programul Teach for Romania, după 15 ani de antreprenoriat. A absolvit Colegiul „Sfântul Sava” din București, profil fizică – chimie, Facultatea de Științe ale Comunicării și un masterat în economie la Academia de Studii Economice. Rolul de profesoară a dus-o în două școli de la sat, din lumi complet diferite.

“Școala în satele acestea trebuie să iasă dintre pereți, să meargă în sat unde sunt copiii, să-i învețe să scrie, să citească povești, să ducă cărți, să facă un pic de agitație pe tema educației. Copiii care se chinuie să supraviețuiască nu se simt bine nici acasă, nici la școală. Dar dacă reușești să creezi la școală un spațiu în care ei se simt bine, vor veni pentru că vor să fie acolo. Iar profesorul trebuie să le fie mentor, să inspire copiii să fie curioși, să-și construiască viitorul pe curiozitatea aia, fără frică de eșec. Dacă creștem încet, încet comunitatea și soluțiile vor veni tot de acolo.” – extras din povestea profesoarei, documentată pentru premiul MERITO.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

“Nu mă aşteptam să ajung aici în doar 3 ani de când sunt profesor. Premiul acesta nu e doar o recunoaştere a unor merite, e de fapt o încurajare – este un semn că ceea ce facem, acolo unde facem, în aceste sate este bine. Educaţia va fi întotdeauna un şantier în lucru, iar acest premiu nu este al unui singur om, ci îl primesc pentru o echipă minunată care face lucrurile să se întâmple şi îl mai primesc pentru acei copii ai României pe care nu i-a premiat nimeni niciodată.” a declarat emoţionată Mihaela Bucşa, în discursul de primire a premiului, pe scena Galei.

https://www.youtube.com/watch?v=ZF2ZeblAnio&feature=emb_title

Florentina Tituleac, 24 de ani, a absolvit Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” din Botoșani și Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A ajuns în 2018 să fie învățătoare în cartierul Gârcini, din Săcele, prin programul Teach for Romania. Într-o comunitate în care cei mai mulți adulți au o educație precară, ea se luptă să țină copiii la școală.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

“Copiii spun adesea: „Doamna, eu nu pot”. Ca să câștige încredere în ei le arăt tot timpul micile progrese pe care le fac și i-am învățat să se aplaude unii pe alții când au reușite. Folosesc sisteme de monitorizare a progreselor, de exemplu borcanul cu fasole. Adaug boabe când sunt prezenți la ore, când respectă regulile și dau răspunsuri bune și scot boabe când încalcă aceste sarcini. Borcanul are trei marcaje: când ajung la primul, facem o zi de sandvișuri, la al doilea mergem la bibliotecă și la al treilea comandăm pizza.” – extras din povestea profesoarei.

“Mi-a fost foarte greu la început, însă ceea ce am făcut în tot timpul petrecut cu elevii a fost să cred în fiecare copil din clasă, să cred că poate să înveţe să scrie, să citească, să socotească. Iar în timp, i-am făcut şi pe ei să creadă în ei şi pe părinţi în copiii lor. Eu am reuşit acest lucru, pentru că la rândul meu am avut oameni care au crezut în mine – sunt foarte recunoscătoare pentru ceea ce îmi este dat să trăiesc, iar oamenilor care sunt la început de drum sau în comunităţi defavorizate vreau să le spun că şi ei pot, pot să fie cei mai buni educatori, învăţători sau profesori pentru elevii lor.” – a fost mesajul de încredere al Florentinei Tituleac la primirea premiului.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

Ceilalţi 10 profesori laureaţi care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor: Anca Botoroagă, profesoară de Limba Engleză şi Director; Adriana Bălaj, profesoară de Istorie; Laura Stifter, profesoară de Religie şi Ştiinţe Socio-Umane; Liviu Drăghici, profesor de Ştiinţe Economice; Teodora Coman şi Cătălin Zaman , profesori de Limba şi Literatura Română; Daniela Ionele, profesoară de Discipline Tehnice şi instruire practică; Marişca Morari, educatoare; Ioana Baboş şi Emanuela Patrichi, învăţătoare.

Cele 2 profesoare se alătură altor 2 colegi din judeţul Braşov, premiaţi anul trecut, Cristina Dudan, profesoară de Biologie şi Cătălin Ciupală, profesor de Matematică.

Informații complete despre cine sunt, ce fac și metodele de predare ale celor 67 de profesori MERITO și recomandări de profesori valoroși pentru ediția Galei MERITO din 2022, direct pe www.merito.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.