26 Iunie 2022 – Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului de Droguri

Ziua internațională împotriva abuzului și a traficului ilicit de droguri este marcată, în fiecare an, la data de 26 iunie, pentru a consolida acțiunea și cooperarea în realizarea unei lumi fără abuz de droguri.Tema campaniei din acest an este „Abordarea provocărilor legate de droguri în crizele de sănătate și umanitare”.

Obiectivele campaniei:

– Conștientizarea în privința importanței ascultării copiilor și tinerilor, acesta fiind primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoși și în siguranță.

– Mobilizarea părinților, educatorilor, personalului medical din serviciile preventive și a decidenților, pentru a preveni consumul de droguri ilegale, printr-o atenție reală acordată copiilor și tinerilor.

– Creșterea gradului de conștientizare a tinerilor în privința pericolului reprezentat de consumul drogurilor ilegale.

Mesajele cheie:

– Legătură puternică între părinți și copii se bazează pe atenție, ascultare și iubire.

– Primul pas pentru prevenirea eficientă a consumului de droguri și a altor comportamente riscante este ascultarea cu empatie și atenție.

– Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja tinerii de substanțele periculoase.

– Drogurile ilegale reprezintă un pericol pentru întreaga societate.

PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească fericiți și să învețe să gestioneze bine situațiile dificile de viață:

– Chiar și în circumstanțe foarte dificile, o legătură puternică între copii și părinți poate însemna mai puține comportamente riscante.

– Legătură puternică între copii și părinți presupune să vă ascultați copiii și să le arătați că vă pasă.

– Petrecând chiar și puțin timp în fiecare zi împreună cu copilul vostru și acordându-i atenție completă, poate fi de real ajutor.

– Când este cazul, întrebați-vă copilul: unde și cu cine va fi, pentru cât timp și ce va face.

PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor pentru a-i ajuta să crească fericiți și optimiști:

– Primul pas către o legătură puternică între copii și profesori este ascultarea cu atenție și empatie.

– Oferiți consiliere copiilor și tinerilor care au nevoie de aceasta, fără să-i judecați.

– Chiar și în situații foarte dificile, copiii care sunt în școală și simt un sentiment de apartenență sunt mai puțin vulnerabili față de comportamentele riscante.

– Faceți tot posibilul pentru a menține copiii la școală.

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor şi tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Numărul deceselor cauzate de supradoze în grupa de vârstă 50-64 a crescut cu 82 % între 2012 și 2020.Acest lucru reflectă tendința de îmbătrânire în rândul consumatorilor de droguri de mare risc și, în unele țări, creșterea numărului de decese asociate cu opioidele eliberate pe bază de rețetă medicală, adesea în rândul femeilor, posibil asociate cu gestionarea durerii și cu utilizarea necorespunzătoare a medicamentelor. Se estimează că, în 2020, în Uniunea Europeană au avut loc cel puțin 5.800 de decese prin supradoză în care au fost implicate droguri ilegale – o rată estimată a mortalității cauzate de supradoze de 16,7 decese la un milion de persoane pentru populația adultă. Majoritatea acestor decese sunt asociate cu politoxicitatea, care implică de obicei combinații de opioide ilegale, alte droguri ilegale, medicamente și alcool.

În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalenţe de două ori mai mari în rândul adulţilor tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), faţă de cele înregistrate în populaţia generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populaţia şcolară (16 ani).

SERVICIUL TEL VERDE al ANA – 0800 8 700 700 – serviciu de informare universal care are ca scop facilitarea accesului populației la informaţiile generale referitoare la riscurile consumului de droguri şi, implicit, la serviciile naționale de asistență pentru consumatorii de droguriÎn primul rând, ASCULTĂ!

Sursa: Directia de Sanatate Publica Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.