3 decembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

În fiecare an, data de 3 decembrie marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, eveniment organizat de Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 1992 pentru a promova o mai bună înțelegere a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. Tema din acest an este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”. Sunt celebrate provocările, barierele și oportunitățile persoanelor care trăiesc cu dizabilități, în contextul pandemiei globale.

Peste 1 miliard de persoane se confruntă cu dizabilități, iar această cifră se preconizează că va crește, în parte din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii prevalenței bolilor netransmisibile. În ciuda acestui fapt, puține țări au mecanisme adecvate să răspundă priorităților și cerințelor persoanelor cu dizabilități.

Citeste și:  Creșa Brașov promovează educația pentru mediu prin "Săptămâna Verde"

OMS se angajează să sprijine statele membre și partenerii de dezvoltare pentru a-și îndeplini angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă, abordând includerea dizabilităților în sectorul sănătății, inclusiv ca parte a eforturilor de a pune capăt pandemiei de COVID-19.

  • Peste 1 miliard de oameni trăiesc dizabilități.
  • Numărul persoanelor cu dizabilități crește dramatic. Acest lucru se datorează, printre altele, tendințelor demografice și creșterii afecțiunilor cronice.
  • Aproape toată lumea este predispusă unei forme de dizabilitate – temporară sau permanentă – la un moment dat în viață.
  • Persoanele cu dizabilități sunt afectate în mod disproporționat în timpul pandemiei de COVID-19.

Potrivit site-ului ONU, Agenda 2030 se angajează să “nu lase pe nimeni în urmă”. “Persoanele cu dizabilități, atât în calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă și pot promova o societate rezistentă pentru toți, inclusiv în contextul reducerii riscului de dezastre și a acțiunii umanitare și al dezvoltării urbane. Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să funcționeze ca o „echipă” pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDG), se arată aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.