31 august – Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române este marcată la 31 august, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară Limba noastră din Republica Moldova. 

Stabilită printr-o lege votată de parlament în anul 2013, sărbătoarea va fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale în străinătate.

Cu ocazia Zilei Limbii Române, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului național, miercuri seară, începând cu ora 20:30, iar președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj.

„31 august marchează Ziua Limbii Române, o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc și simt românește.

Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat și a îmbogățit spiritual generații întregi.

Citeste și:  O nouă ediție a programului Start-up Nation tot mai aproape de aprobare

Totodată, limba română a fost și continuă să fie un veritabil liant social. Ea ne-a adus laolaltă și ne-a menținut uniți în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alții și pe toți de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini – România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja și cultiva.

În această zi specială, transmit întreaga mea apreciere dascălilor de Limba Română din țară și din străinătate, dar și celor dintâi mentori ai oricărui copil – părinții. În țară sau în comunitățile din afara granițelor, aceștia au menirea de a transmite cu mândrie tezaurul limbii generațiilor de copii români de pretutindeni.

Citeste și:  Noutate pe piața muncii: persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au și angajații

În ultimii ani, țara noastră găzduiește un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română. Este important ca toți să aibă șansa de a învăța limba română și de a se integra în mod armonios în societatea românească. Predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului nostru de educație.

În același timp, este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educației pentru învățarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înțelegerea, argumentarea și uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcțional avem șansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viața comunității și pentru a contribui la dezvoltarea societății.

Citeste și:  74 de proiecte culturale în etapa finală pentru cele 6 milioane de lei alocate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare

Limba română este temelia identității noastre. O prețuim folosind-o corect, cultivând-o și ajutându-i pe alții să primească darul de a o învăța și de a se bucura de bogăția ei”, arată mesajul președintelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.