33 de ani de la gestul extrem al lui Liviu Cornel Babeș, care a atras atenția lumii asupra ororilor regimului comunist

Primarul Allen Coliban a participat ieri la comemorarea eroului martir Liviu Cornel Babeş, cel care în 2 martie 1989 s-a transformat într-o torţă vie, în timp ce cobora Pârtia Bradul, purtând în mâini afişul pe care scria „Stop Mörder! Braşov = Auschwitz“, într-un gest final de a atrage atenția lumii asupra ororilor regimului comunist.

Ceremonia a fost organizată de Asociația Luptătorilor, Răniților şi Urmașii Eroilor „Braşov-Decembrie 1989″ în colaborare cu Asociaţia „15 Noiembrie 1987- Braşov“ şi Filiala Braşov a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România și a cuprins depunerea de coroane de flori la crucea de pe Pârtia Bradul și la placa comemorativă de la Biserica Sf. loan Botezătorul din Poiana Braşov, unde a avut loc și o ceremonie religioasă.

La ceremonie au participat membri ai asociațiilor menționate, alături de familia Babeș și reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989, Instituției Prefectului Județul Brașov, Consiliului Județean Brașov, Primăriei și Consiliului Local Brașov, Consiliului Local Râșnov, precum și ai unor partide politice.

Citeste și:  Preferințele românilor de Paște: croissante, burgeri și flori în topul comenzilor. București și Brașov conduc clasamentul orașelor cu cele mai multe comenzi

„Libertatea este tot ce trebuie să prețuiască toți oamenii și omenirea asta. Și când vezi că libertatea începe să-ți fie îngrădită, ești foarte îngrijorat. Copiii de azi trăiesc în altă lume, ei au deja altă viziune, alte preocupări, dar ar trebui să știe că viața nu este ușoară și că fără libertate, viața nu are niciun sens“, a declarat Etelka Babeș, văduva martirului.

„La 33 de ani de la gestul suprem al eroului Liviu Corneliu Babeș, vorbim din nou de regimuri asupritoare, vorbim din nou de jertfă, vorbim din nou de eroism. Sunt generații noi care învață acum aceste cuvinte, învață cuvinte precum «sacrificiu» sau «erou» într-o cu totul altă notă decât am învățat-o noi toți. Și cu atât mai important este să cinstim memoria eroilor pe care noi îi avem. Liviu Corneliu Babeș este un erou al Brașovului și al României și este important să înțelegem pe deplin gestul pe care l-a făcut, acela de a-și da viața pentru libertate. O libertate pe care cu atât mai mult, în aceste clipe tulburi, se cuvine să o prețuim și să o păstrăm, să o apărăm împreună. Este un exemplu și poate că ar trebui mai des să îi fie pomenite numele și memoria, cu atât mai mult cu cât, iată, este nevoie în astfel de clipe să ne gândim din nou la tot ceea ce reprezintă libertatea și lupta pentru libertate. Iar exemple de eroism avem și în România, nu doar dincolo de granițele țării“, a spus primarul Allen Coliban.

Cine a fost Liviu – Cornel Babeș?

Citeste și:  Wellness la birou! Cum să menții un stil de viață sănătos la locul de muncă

În 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Cornel Babeș și-a dat foc pe pârtia Bradul, în faţa câtorva sute de turiști români și străini, în semn de protest faţă de politica opresivă și inumană a regimului ceaușist. Era electrician la Trustul de Prefabricate și, în timpul liber, artist plastic amator. La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbușit, sub privirile celor prezenți, după ce înainte de a se autoincendia a afișat pe trunchiul unui copac textul „Stop Murder, Auschwitz = Brașov“.

În 2 martie 1989, seara, Liviu Cornel Babeș murea la Spitalul Judeţean, din cauza arsurilor grave pe care le suferise. În aceeași seară, la Europa Liberă s-a transmis un anunţ scurt care spunea că se pare că un român și-a dat foc pentru a protesta împotriva comunismului.

Citeste și:  Vinerea Mare! Creștinii ortodocși și greco-catolici își amintesc de jertfa lui Iisus Hristos

În aprilie 1989, Occidentul a aflat despre Liviu Cornel Babeș prin intermediul ziarului „The Free Romanian“, aparţinând lui Ion Raţiu. Articolul a fost apoi preluat și de prestigiosul „The Sunday Times“.

În 1997, Liviu Babeș a fost declarat Erou Martir, iar Consiliul Local Brașov l-a declarat post-mortem cetăţean de onoare al Brașovului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.