4 obiceiuri care te fac cu adevărat fericit conform neuroștiinței

Conform ziarulromanesc.at neuroștiința a demonstrat că anumite obiceiuri zilnice pot contribui semnificativ la starea de fericire și echilibru emoțional. Iată patru practici esențiale care stimulează creierul și îți pot îmbunătăți viața:

1. Practicarea recunoștinței
Recunoștința îți schimbă perspectiva asupra vieții. O simplă enumerare a lucrurilor pentru care ești recunoscător activează producția de serotonină și dopamină, neurotransmițători responsabili pentru starea de bine. Poți ține un jurnal de recunoștință și să notezi zilnic trei motive pentru care te simți mulțumit.

2. Identificarea emoțiilor negative
Când îți recunoști și numești emoțiile negative, activitatea în amigdala cerebrală, zona asociată cu stresul, se reduce considerabil. De exemplu, a spune „mă simt trist” sau „sunt furios” îți oferă claritate mentală și eliberează tensiunea acumulată, permițându-ți să procesezi mai bine stările respective.

Citeste și:  Peste 1.700 de cereri de eliberare a pașaportului, depuse la Brașov în luna decembrie

3. Luarea deciziilor
Procesul de luare a deciziilor aduce o senzație de control și siguranță. Atunci când eviți să iei decizii, creierul rămâne în alertă și generează anxietate. Chiar și hotărârile mici, cum ar fi alegerea unui program zilnic sau a unei activități preferate, îți oferă stabilitate emoțională și reduc stresul.

4. Contactul fizic cu cei dragi
Gesturile simple de afecțiune, precum îmbrățișările, strângerile de mână sau atingerea blândă a umărului, eliberează oxitocină, cunoscută ca „hormonul iubirii”. Aceasta întărește legăturile sociale, îmbunătățește starea de spirit și reduce nivelul cortizolului, hormonul stresului.

Prin cultivarea acestor obiceiuri în viața de zi cu zi, vei observa schimbări semnificative în bunăstarea ta emoțională și mentală. Neuroștiința confirmă că alegerile conștiente ne pot antrena creierul pentru a experimenta mai multă fericire și echilibru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.