40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic

Viceprimarul Sebastian Rusu a participat astăzi la aniversarea a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic, alături de cosmonautul Dumitru Prunariu, directorul Agenției Spațiale Române, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, prof. dr. ing. Gheorghe Oancea, decanul Facultății de Inginerie și de rectorul Universității Transilvania Brașov, prof dr ing Ioan Vasile Abrudan, care a și găzduit evenimentul, în amfiteatrul Aulei.

Cei 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic sunt marcați, în perioada 14-22 mai, prin mai multe conferinţe, expoziţii şi evenimente ştiinţifice care se vor desfăşura fizic în Braşov, Bucureşti şi Timişoara, dar şi online, pe canalele de social media ale Fundaţiei Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu.

Citeste și:  Ziua Internațională a Păsărilor va fi celebrată și la Grădina Zoologică din Brașov

Dumitru Prunariu este cetățean de onoare al Brașovului, iar planetariul inaugurat în 2019, în prezența sa, se numește „Cosmonaut Dumitru Prunariu“.

„Astăzi am răspuns cu mare plăcere la invitația domnului rector Abrudan la evenimentul găzduit de Universitatea Brașov și anume marcarea celor 40 de ani de la primul zbor în cosmos al românului nostru, domnul doctor inginer Dumitru Dorin Prunariu, alături de care am petrecut niște clipe frumoase, am participat la o prezentare despre tot ce a însemnat misiunea dânsului în cosmos, tot parcursul pe care l-a avut pregătirea medicală, toți pașii care au trebuit făcuți. O poveste foarte interesantă care cred eu că pe viitor este foarte bine să o facem cunoscută și publicului brașovean. În urma acestor discuții am concluzionat că este cazul să ținem aproape și l-am invitat pe domnul Prunariu să revină în Brașov cu drag oricând și să reușim să găsim niște proiecte, împreună, inițiate de municipalitate, la care dânsul să participe, și să ne mândrim cu acest brașovean, cetățean de onoare al Brașovului, care este Dumitru Dorin Prunariu“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu. .

Citeste și:  Craft Show. Ateliere demonstrative de meșteșuguri casnice - țesut și cusut, la Brașov

În perioada 14-21mai 1981, Dumitru Prunariu, în cadrul misiunii Soiuz 40, a programului spațial „Intercosmos”, a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute, fiind primul cosmonaut din România care a ajuns în spațiu.

România devenea atunci cea de-a 11-a țară din lume care reușea să trimită un om în spațiul cosmic, iar Dumitru-Dorin Prunariu devenea al 103-lea om din lume care reușea această performanță. În prezent sunt 566 de astronauți din 38 de state care au zburat în cosmos.Detalii despre întreaga aventură și pregătire a cosmonautu,lui român Dumitru Prunariu, pe pagina Agenției Spațiale Române, aici:http://www2.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/stiri/5307-14-mai-2021-40-de-ani-de-la-primul-zbor-al-unui-roman-in-spatiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.