6 iulie. Ziua internațională a sărutului

Ziua internaţională a sărutului este sarbatorita in fiecare an in data de 6 iulie. A apărut în anul 2006, în Marea Britanie şi, în decurs de câţiva ani, a devenit o sărbătoare internaţională.

Scopul acestei zile este de a le da o ocazie în plus îndrăgostiţilor de a fi aproape unul de celălalt, dar şi de a evidenţia varietatea de sensuri pe care le are acest gest.

Sărutul are calitatea de a elibera adrenalină și noradrenalină în fluxul sangvin, ceea ce provoacă o serie de schimbări fizice benefice pentru circulația sangvină, impulsionând ușor pulsul și tensiunea sangvină.

În timpul sărutului se eliberează endorfină, ceea ce ajută la eliminarea stresului și producerea unei stări de bine și relaxare.

Citeste și:  Românii din Spania trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă și nu-și pierd încrederea în țara natală

În unele culturi este convențional sărutul ca formă de salut și reprezintă curtoazie, respect sau admirație. Nu este deloc neobișnuit să te întâmpini cu un sărut pe fiecare obraz, o tradiție care anunță înapoi în Lumea Veche. Copiii mici primesc frecvent sărutări de la părinții lor iubitori, deși este ceva care tinde să se estompeze pe măsură ce copiii cresc.

Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în multe opere de artă. Constantin Brâncuşi a exprimat această formă a afecţiunii în seria de sculpturi „Sărutul” şi în lucrarea monumentală „Poarta sărutului”.

„Sărutul”, de Constantin Brâncuși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.