7 filme în competiţia de lungmetraj a Bucharest International Film Festival

Cea de XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF), prima mare competiţie cinematografică de film de lungmetraj organizată în capitală, se va desfăşura între 3 – 12 septembrie 2021, în Bucureşti şi va aduce premiere mondiale şi filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu.

Publicul cinefil va putea viziona 7 filme în competiţia oficială a Bucharest Internaţional Film Festival, selecţionate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, regizor de film, profesionist cu experienţă de 10 ani în producţie şi distribuţie de film, inclusiv festivaluri internaţionale, curator şi coordonator Cinema Muzeul Ţăranului din 2019, membru al Juriului Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020, membru al Juriului Competiţiei Oficiale la Ottawa IFF, Canada, 2021 şi membru al Juriului CICAE la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2021.

„Este pentru prima dată când sunt curatoarea unei secţiuni de competiţie internaţională de lungmetraj – pentru că această secţiune este cu totul sub alegerea şi bagheta mea. Este indiscutabil o onoare şi o mare responsabilitate în acelaşi timp. Sunt filme de debut extrem de puternice, din diferite colţuri ale lumii, şi aştept cu nerăbdare reacţia publicului cinefil.”, povesteşte Mirona Radu.

Filmele din competiţia BIFF 2021 sunt:

BOTOX (r. Kaveh Mazaheri, 2020, Iran, Canada, dramă, comedie), câştigător al Premiului pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu la Torino Film Festival în 2020.

Sinopsis: Akram şi Azar, două surori, mint despre dispariţia fratelui lor, spunând că acesta a fugit în Germania. Odată cu trecerea timpului, mica lor minciună devine realitate în mintea Akramei, care începe să creadă că fratele ei se va întoarce acasă.

HIVE (r. Blerta Basholli, 2021, Albania, Elveţia, Macedonia, Kosovo, dramă), câştigător al Premiului Publicului, Premiului pentru Cea mai bună regie şi Premiului special al Juriului la Festivalul de Film de la Sundance în 2021.

Sinopsis: Soţul Fahrijei a dispărut în timpul războiului din Kosovo. Aceasta îşi înfiinţează o mică afacere pentru îşi susţine copiii şi pe ea, dar în tot acest timp se luptă cu societatea patriarhală care nu îi oferă sprijinul.

MURINA (r. Antoneta Alamat Kusijanovic, 2021, Brazilia, Croaţia, Slovenia, SUA, dramă), câştigător al Premiului Golden Camera la Festivalul de Film de la Cannes în 2021.
Sinopsis: O adolescentă cu un tată care încearcă să îi controleze fiecare pas decide să îl înlocuiască cu un prieten bogat al acestuia în timpul unei excursii pe Marea Adriatică.

OASIS (r. Ivan Ikic, 2020, Serbia, Slovenia, dramă), câştigător al Europa Cinemas Label Award la Festivalul de Film de la Veneţia din 2020.

Sinopsis: De îndată ce ajunge la centrul pentru persoane cu dizabilităţi mentale, Maria se împrieteneşte rapid cu la fel de înflăcărata Dragana. Când devine clar că ambele sunt îndrăgostite de retrasul Robert, prietenia lor începe să se destrame.

A PERFECTLY NORMAL FAMILY (r. Malou Reymann, 2020, Danemarca, dramă), câştigător al Big Screen Award la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în 2020.
Sinopsis: Când tatăl Emmei spune că vrea să îşi petreacă restul vieţii fiind femeie, Emma este uimită. Thomas devine rapid Agnete: o femeie în rochii elegante care brusc nu mai este interesată de fotbal. Cine este noul ei tată? O poate Emma numi pe Agnete aşa?

THE ROAD TO EDEN (r. Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu, 2020, Kârgâzstan, dramă), în competiţia festivalului de film Tallinn Black Nights în 2020.

Sinopsis: Un scriitor pensionar, Kubat Aliev, îşi trăieşte ultimele zile ca scriitor faimos şi sărac într-o societate din ce în ce mai preocupată de bogăţie. Văduv, fără copii, are o singură dorinţă: ca literatura să aducă iluminare naţiunii sale mici şi dezamăgite.

WHETHER THE WEATHER IS FINE (r. Carlo Francisco Manatad, 2021, Singapore, dramă), câştigător la Festivalul de film de la Locarno 2021 şi în competiţia oficială a Festivalului de film de la Toronto în 2021.

Sinopsis: Yolanda şi fiul său se luptă pentru a supravieţui în urma unui taifun care distruge tot ce îi stă în cale. Lupta lor este acompaniată de speranţa lor, de ceea ce pierd, dar şi de ceea ce câştigă.

Din juriul competiţiei internaţionale de lungmetraj a BIFF fac parte: Jose Cabrera Betancort, directorul festivalului Tenerife Shorts, regizorul şi scenaristul Rafael Kapelinski, actorul Adrian Titieni, actriţa Ioana Flora şi criticul de film Cătălin Olaru.

Cea de-a XVII-a ediţie a Bucharest Internaţional Film Festival prezintă încă o secţiune în premieră, Romanian Authors, care va aduce împreună autorii de film românesc, atât lungmetraj cât şi scurtmetraj, şi va oferi publicului posibilitatea de a discuta direct cu echipele creative. Filmele de lungmetraj care pot fi vizionate în această secţiune sunt:
ÎNCEPUT (r. Răzvan Săvescu, 2020, dramă, cu: Ioana Flora, Constantin Lupescu, Ionuţ Achivoaie, Iulia Lumânare, Vlad Zamfirescu).

Kamen Kalev va susţine un BIFF Talk duminică, 5 septembrie, de la ora 15:00, moderat de Mirona Radu, manager de program, şi Dana Dimitriu Chelba, directorul festivalului iar pe 11 septembrie, de la ora 15:00, Jose Cabrera Betancort va susţine Perspectives on Curation in arthouse cinemas and festivals, un BIFF Talk pentru manageri de cinema, organizatori şi curatori de festivaluri de film, moderat de Mirona Radu, manager de program BIFF.

Cele 6 secţiuni ale festivalului sunt: competiţia oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Panorama (curatoriată de Dana Dimitriu – Chelba, directorul festivalului şi Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Focus: Grecia, secţiunea istorică „100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României”, Programul Special Spania şi Romanian Authors.

Secţiunea istorică „100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României” este susţinută de British American Tobacco România.

Mai multe detalii despre filmele din selecţie, pe www.biff.com.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.