8 martie, ultima zi de stare de alertă în România

Astăzi este ultima zi de stare de alertă sanitară pe teritoriul României. Măsura a fost impusă la 15 mai 2020 în contextul pandemiei de coronavirus pentru adoptarea de măsuri de protecție. România s-a aflat în stare de alertă din 18 mai 2020, iar cea mai recentă prelungire a acesteia a fost în 7 februarie, pentru 30 de zile.

În acest interval au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2 aproape 2.772.000 de persoane, iar 63.993 de bolnavi au decedat, conform datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Ieri fost confirmate 3.188 de noi contaminări și 32 de decese asociate, iar în spitale sunt aproximativ 5.800 de pacienți COVID-19, dintre care 750 la terapie intensivă, notează Rador.

„Pentru că mâine (marți – n.r.) este ultima zi în care rămâne activă starea de alertă generată de nevoia de a gestiona pandemia de COVID-19, sunt abilitat să vă comunic că va rămâne ultima zi, Guvernul nu va prelungi starea de alertă. Ca atare mâine la miezul nopții va expira starea de alertă în România”, a declarat, luni seară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

O dată cu ridicarea stării de alertă de la miezul nopții următoare vor fi eliminate și o serie de restricții care au fost în vigoare până acum.

Ce restricții NU se mai prelungesc în România:

  • purtarea măștii, obligatorie în spațiile închise și deschise
  • organizarea de evenimente private – nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea – interzisă
  • activitatea în baruri, cluburi și discoteci – interzisă
  • acces în mall-uri: permis doar pentru persoanele vaccinate complet de cel puțin 10 zile, cele care prezintă test negativ RT-PCR efectuat în ultimele 72 de ore / test antigen în ultimele 48 de ore și cele care au trecut prin boală în ultimele șase luni
  • acces în magazinele alimentare din mall-uri: permis pentru persoanele nevaccinate dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp pentru fiecare persoană din suprafața destinată vânzării; este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane care pot avea acces
  • acces în magazinele nealimentare: permis pentru persoanele vaccinate complet de cel puțin 10 zile, cele care prezintă test negativ RT-PCR efectuat în ultimele 72 de ore / test antigen în ultimele 48 de ore și cele care au trecut prin boală în ultimele șase luni. Nu se cere dovada vaccinării dacă magazinele au sub 200 mp.
  • restaurante și cafenele: la interior și terase, permisă activitatea până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00—22.00 în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori; dacă aceasta este depășită capacitatea se reduce la 30%; acces doar pentru clienți vaccinați, testați sau care au trecut prin boală
  • competiții sportive: până la 50% din capacitatea maximă a spațiului cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise: permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • spectacole, concerte, festivaluri publice și private sau a alte evenimente cultural: permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, precum și cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30% dacă incidența trece de 3/1000, iar numărul maxim de persoane e de 500. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • cursuri de instruire, inclusiv cele de formare profesională care necesită activități practice, workshopuri, conferințe, precum și cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în interior sau în exterior, dar nu mai mult de 150 de persoane, în intervalul orar 5.00—22.00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30%, iar numărul maxim de participanți la 100 dacă rata de incidență trece de 3/1000. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • mitinguri și adunări publice: permise cu participarea a maxim 100 persoane, iar dacă acestea sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • săli de sport și/sau fitness, piscine, ștranduri, jocuri de noroc: permisă fără a depăși 50% din capacitatea spațiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Capacitatea e redusă la 30%, dacă rata de incidență trece de 3/1000 . Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate complet de cel puțin 10 zile, au un test negativ RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, sau unul antigen nu mai vechi de 48 de ore, precum și care au trecut prin boală în ultimele șase luni.
  • telemuncă pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite. Dacă acest lucru nu e posibil, societățile care au un număr mai mare de 50 de salariați, au obligația organizării programului de lucru decalat, cu începere de la ora 7.30, respectiv 10.00 sau împărțit în grupe/schimburi/ture.
Citeste și:  Primăria Brașov a semnat contractul de lucrări pentru grădinița din Bartolomeu Nord. Este prima care se construiește în acest cartier în ultimii 100 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.