9 din 10 părinţi din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în pandemie

Peste 90% dintre părinţii din mediul rural spun că vederea copiilor a fost afectată în ultimii doi ani de pandemie, dintre care 42% sunt îngrijoraţi că problemele de vedere s-au agravat mult sau foarte mult, arată un studiu realizat de World Vision România. Fundaţia va organiza sesiuni de inforrmare şi testare a acuităţii vizuale pentru 6000 de copii şi adulţi din comunităţile din mediul rural.

Aproape jumătate dintre părinţii de la sate afirmă despre copiii lor că s-au plâns des sau foarte des în timpul şcolii online că îi dor ochii, arată sondajul realizat de World Vision Romania. Părinţii chestionaţi au mai transmis că:

  • copiii lor le-au spus des sau foarte des că nu mai văd bine (38.5%);
  • copiii lor le-au spus des sau foarte des că au ochii obosiţi (55%).

Peste 61% dintre părinţii din comunităţile vulnerabile nu şi-au dus niciodată copiii la un control oftalmologic, deşi medicii recomandă un control pe an.

Citeste și:  Cum arată vacanța de Paște după intrarea în spațiul Schengen: Luna mai vine cu schimbări în preferințele de călătorie ale românilor

Printre cauzele enumerate de părinţi se află:

  • lipsa banilor (22,5%);
  • distanţa prea mare până la medicul oftalmolog (22,5%);
  • lipsa de timp (5,6%);
  • percepţia că „dacă copiii nu se plâng, înseamnă că nu au probleme” (peste 30%).

Aşadar, procentul copiilor cu probleme de vedere este mult mai mare în realitate, din cauză că mulţi părinţi nu identifică la timp problemele de vedere ale copiilor.

* La chestionarul pentru acest studiu a răspuns un eşantion reprezentativ de aproape 500 de părinţi din nouă judeţe, cu vârste şi niveluri diferite de studii.

World Vision România, cu sprijinul financiar al partenerilor Pfizer şi expertiza Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie şi Agenţiei Internaţionale a Prevenirii Orbirii desfăşoară în şcolile din mediul rural o campanie de conştientizare cu privire la sănătate ochilor, prin care informează copii, părinţi şi profesori cu privire la importanţa depistării timpurii a problemelor de vedere şi impactul acestora asupra procesului de învăţare şi rezultatelor şcolare. În plus, în cadrul proiectului, aparate de screening oftalmologic (unice în România, autorefractoare portabile de front de undă) vor ajunge în 37 de şcoli din comunităţile cele mai vulnerabile de la sate şi vor fi utilizate pentru testarea copiilor şi părinţilor.

Citeste și:  Cinematograful Popular din Brașov: Renovare finalizată, dar așteaptă redeschiderea din motive birocratice

Tot prin intermediul proiectului, vor fi organizate sesiuni de educaţie sanitară pentru copii despre importanţa sănătăţii ochilor. Acestea vor fi realizate de către profesori, personal medical şcolar sau voluntari.

„Pandemia a însemnat, zilnic, câteva ore în plus în faţa ecranelor pentru fiecare copil în contextul şcolii online sau hibrid, ceea ce automat a avut un impact semnificativ asupra vederii copiilor, după cum ne-au semnalat medicii oftalmologi de la noi şi din afară. Este clar că mulţi părinţi de la sate n-au cunoştinţele sau banii necesarii pentru a-şi duce copiii la un control oftalmologic. Din acest motiv, ne vom duce în comunităţile rurale alături de personal medical specializat pentru a vedea cât de răspândite sunt problemele de vedere în rândul copiilor”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

„Calitatea vederii este strâns legată de situaţia şcolară. Un copil care este lăsat în ultima bancă, deşi nu vede, nu are cum să ţină pasul cu colegii săi. O mamă care vede literele în ceaţă, nu poate să-şi ajute copilul la teme, nici dacă ar vrea. Prin acest proiect ne dorim să creştem nivelul de conştientizare asupra depistării şi tratării afecţiunilor oftalmologice în rândul familiilor cele mai vulnerabile”, a mai afirmat Mihaela Nabăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.