Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România anunță două concerte, în Brașov și Râșnov

Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) anunță trei noi concerte din cadrul proiectului AUFTAKT, o inițiativă proaspătă în peisajul cultural românesc ce aduce în prim-plan studenți la secțiile de compoziție și dirijat ale universităților de muzică din țară, aleși în urma unui apel de selecție, realizat de Prof. Univ. Dr. Dr. H. C. Dan Dediu (Președinte Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – UCMR), Conf. Univ. Dr. Diana Rotaru (Universitatea Națională de Muzică București  – UNMB) și Dr. Diana Gheorghiu (UCIMR).

Calendar

AUFTAKT continuă concertele, în care energia și creativitatea noii generații de compozitori și dirijori se vor împleti într-o atmosferă vibrantă, dedicată explorării unor viziuni muzicale îndrăznețe, în cadrul Festivalului Meridian la Universitatea Națională de Muzică București, Sala George Enescu, vineri, 8 noiembrie, orele 18:30, la Centrul Cultural Apollonia – Banca de Cultură din Brașov, sâmbătă, 9 noiembrie, orele 19:00, și în Sala Cinematografului Amza Pellea din Râșnov, duminică, 10 noiembrie, orele 10:00. Intrarea este liberă.

Program

Cu un program concertistic original, ce sintetizează emoția colaborării artistice, AUFTAKT reunește 9 tineri muzicieni, dintre care 6 compozitori și 3 dirijori, alături de interpreții profesioniști ai Ansamblului ICon Arts și Peter Ash, compozitor și dirijor, director artistic al Odyssey Festival Orchestra din Londra.

Citeste și:  Peste 142.300 de persoane şi aproximativ 54.600 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

Interpretează Ansamblul ICon Arts, din care fac parte:

  • Romina Onișor – flaut,
  • Ciprian Dancu – clarinet,
  • Alexandru Marian – vioara I,
  • Alexandru Timilie – vioara a II-a,
  • Marius Ungureanu – violă,
  • Andreea Țimiraș – violoncel,
  • Mihai Murariu – pian,

compoziții semnate de:

  • Oana Vardianu – Universitatea Națională de Muzică București, lucrarea Lacrimi de zăpadă,
  • Bianca Diana Popa – Universitatea Națională de Muzică București, lucrarea PÂC PÎC PÂK,
  • Oana Oltean – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca, lucrarea Hummingbirds,
  • Roxana Beța – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca, lucrarea Crossroad,
  • Cristian Ciobanu – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – Iași, lucrarea The King’s Mountains,
  • Iuliana Teodorescu Ciocănea – Universitatea Națională de Muzică București, lucrarea HEXED,

dirijat de:

  • Antonel Temistocli – Universitatea Națională de Muzică București,
  • Ariadna Ene Iliescu – Universitatea Națională de Muzică București,
  • Dmitrii Chiricov – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj-Napoca.
Citeste și:  Municipalitatea continuă pregătirile pentru organizarea alegerilor pentru președintele României și a membrilor Parlamentului

Antonel Temistocli este un tânăr dirijor, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, unde și-a perfecționat abilitățile în dirijatul de orchestră și cor. În prezent, urmează studiile doctorale în cadrul aceleiași instituții. Activitatea sa profesională s-a concentrat pe coordonarea mai multor ansambluri instrumentale și vocale din viața artistică muzicală, reușind să obțină performanțe remarcabile. Cu un interes pronunțat pentru muzica contemporană, Antonel se implică activ în proiecte colaborative care promovează și facilitează dialogul dintre dirijori și compozitori, îndreptându-se către un deziderat promițător, și anume, conturarea viitorului muzicii culte.

Ariadna Ene Iliescu a studiat compoziție și dirijat de orchestră la Universitatea Națională de Muzică București. Cântă la pian, uneori la violă, vioară și la alte instrumente. Muzica i-a fost aproape de când se știe și reprezintă pentru ea atât un mod de exprimare, cât și un teren de căutări, experiment și joacă. Explorează improvizația singură sau în cadrul colectivelor „Al Ehtifal” și „The Mad Haterpillars”. Începând din 2022, desfășoară programul educațional „Laboratorul de teatru muzical”, în care elevi de gimnaziu sunt provocați să improvizeze și să creeze muzical și dramatic.

Citeste și:  5 ani de Start ONG: 2.5 milioane euro investiți în proiecte comunitare

Dmitrii Chiricov  este absolvent al specializării Clarinet la clasa Conf. univ. dr. Poptean Răzvan. Și-a continuat studiile de masterat la specializarea Dirijat sub îndrumarea maeștrilor Prof. univ. dr. Dumănescu Gheorghe Victor și conf. univ. dr. Crescenzi David. Cu o pasiune pentru muzica din diferite genuri și perioade stilistice, Chiricov Dmitrii se remarcă prin abordarea sa expresivă, prin atenția la detalii în interpretare și prin inovațiile aduse în arta  dirijorală. A concertat alături de orchestre formate din studenți ai Academiei în colaborare cu soliștii:  Artemii Tolocenco, Marin Moisei, Antoniu Nagy, Cristian Postoroncă, Alexandru Bolganschi, Georgiana Cibisescu-Duran, Ioana Radu, Sebastian Toșa și Ștefan Muț; aducând la viață interpretări remarcabile pentru lucrările compozitorilor clasici și până la cei ai secolului XX. A fost remarcat de mari maeștri ai dirijatului în cadrul masterclass-urilor la care a participat, precum Daniele Gatti, Konrad von Abel, Roland Börger, András Vass și Cristian Mandeal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.