Brașovul continuă proiectele destinate copiilor, astfel că este tot mai aproape să devină „Localitate Prietenă a Copiilor“, titlu acordat de UNICEF

Viceprimarul Dan Ghiță s-a întâlnit astăzi cu reprezentantul adjunct al Reprezentanței UNICEF România, d-na Gabriella Akimova, pentru a discuta despre stadiul proiectelor dedicate copiilor brașoveni.

Astăzi, 12 decembrie, o delegație a Reprezentanței UNICEF în România, condusă de d-na Gabriella Akimova, director adjunct, a efectuat o vizită la Brașov pentru a discuta cu reprezentanții Municipalității despre stadiul proiectelor dedicate copiilor pe care Brașovul le implementează în această perioadă. Gazda întâlnirii a fost viceprimarul Dan Ghiță, care a subliniat importanța implementării proiectelor care răspund nevoilor copiilor și angajamentul primăriei pentru realizare obiectivelor asumate în cadrul parteneriatului cu UNICEF. Totodată, la întâlnire a fost prezent și consilierul local Costel Mihai, unul dintre inițiatorii parteneriatului cu UNICEF.

,,Ne-am întâlnit în această dimineață cu reprezentanții UNICEF în România. Există la nivelul Primăriei Municipiului Brașov, la nivelul municipiului Brașov, un proiect derulat împreună cu UNICEF România, Brașov – oraș prieten al copiilor. Eu sunt convins că Brașovul este un oraș foarte, foarte prietenos cu copiii, dar, cu siguranță, mai sunt lucruri de făcut. Am stabilit pentru o nouă întâlnire la sfârșitul lunii ianuarie, când vom discuta concret despre ce mai avem de făcut până la finalul anului 2025, pentru ca orașul nostru să primească recunoașterea faptului că orașul acesta este un oraș prieten al copiilor”, a declarat viceprimarul Dan Ghiță la finalul întâlnirii.

Citeste și:  Polițiștii derulează o campanie de informare cu privire la comercializarea, deţinerea sau utilizarea articolelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă

„O Localitate Prietenă a Copiilor“ este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului, așa cum sunt exprimate în Convenția ONU. În practică, este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce crește. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață și supraviețuire, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.

,,Suntem aici astăzi pentru a consolida și accelera colaborarea noastră asupra proiectului Brașov – Oraș Prieten al Copiilor și munca noastră cu orașul Brașov. Sunt trei domenii foarte importante pe care le vedem pentru 2025 pe care le vom accelera și vom construi pași concreți: să dezvoltăm un sistem de monitorizare, astfel încât să putem vedea, referitor la planul de acțiune elaborat împreună cu comunitatea, cum progresăm, indicatorii și realizarea acestuia. De asemenea, vom construi, pe bunele practici ale orașului Brașov privind participarea copiilor și consolidarea vocii lor în comunitate, astfel încât să auzim tinerii noștri și să știm care sunt lucrurile de care ei au nevoie, pentru că și ei sunt actori în comunitate și parteneri cu noi. Iar a treia componentă, vom lucra cu administrația pentru a ne asigura că planificarea și bugetarea răspund mai eficient nevoilor copiilor și familiilor și că sunt bine adaptate la aceste nevoi. Brașovul a fost întotdeauna un bun partener și așteptăm cu nerăbdare să continuăm. Aveți o practică excelentă și o experiență bună, în special în participarea copiilor prin Consiliul Copiilor Brașoveni și așteptăm cu nerăbdare să construim în continuare împreună, în acest domeniu, în special anul viitor, Anul Copilului”, a precizat Gabrielle Akimova, reprezentant adjunct al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, UNICEF România.

Citeste și:  Marcel Boloș, ministrul interimar al dezvoltării: "Sprijinim autoritățile locale în continuarea proiectelor de dezvoltare"

Printre obiectivele pe care municipalitatea și le-a asumat și pe care deja le-a realizat sunt: serviciul social Centrul de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități; locuri de joacă cu facilități pentru copiii cu dizabilități; transportul special al elevilor; amenajarea HUB-ului copiilor către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brașov. În urma întâlnirii din luna ianuarie, primăria, împreună cu UNICEF, va definitiva proiectele pentru 2025.

Potrivit UNICEF, inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global, în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România, printre care și municipiul Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.