Cetățenii vor putea propune și susține proiecte de dezvoltare a Brașovului

Din 23 decembrie, Primăria Municipiului Brașov lansează procesul de bugetare participativă, adresat tuturor cetățenilor municipiului Brașov care au împlinit vârsta de 18 ani și care doresc să se implice activ în propunerea și selecția proiectelor de dezvoltare durabilă a orașului.
„Va fi o platformă pe care o vom pune la dispoziția cetățenilor municipiului Brașov, începând cu data de 23 decembrie, în perspectiva bugetului pe anul 2020. Cei care doresc să propună un proiect cu o valoare de până la 100.000 de euro, în diferite domenii – proiecte care să aibă o justificare clară a scopului, a rezultatelor, a bugetului și o descriere a modului de implementare – o vor putea face, pe baza unui regulament pe care îl vom publica tot pe această platformă. Astfel vom da posibilitatea cetățenilor care doresc să se implice și au spirit civic să propună lucruri bune pentru comunitate, care nouă poate ne-au scăpat, iar comunității să se implice în alegerea și susținerea acestor proiecte. Cetățenii municipiului vor avea posibilitatea să voteze pentru un proiect sau altul, și în funcție de propunerile ce vor fi depuse și de acest vot al cetățenilor vom avea o listă de zece-douăzeci de proiecte ce vor fi incluse în bugetul municipiului pe anul 2020“, a explicat primarul George Scripcaru.
Prin intermediul unei platforme on-line, ce va fi disponibilă pe site-ul oficial al Primăriei Brașov, www.brasovcity.ro, cetățenii vor putea depune propuneri de proiecte în valoare maximă de 100.000 de euro fiecare, din următoarele domenii:
mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (amenajare de alei, trotuare, scuaruri, zone pietonale, fluidizarea traficului, crearea de infrastructuri pentru siguranța rutieră, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, propuneri de zone cu restricție auto, piste de biciclete, sisteme de supraveghere video);
amenajare de spații verzi și locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea, înființarea acestora, întreținerea lor);
amenajare spaţii publice (zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public, etc – amenajare, înființare, reparare);
infrastructură culturală;
infrastructură educațională;
infrastructură de sănătate;
digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor în scopul îmbunătățirii calității vieții).
Platforma on-line va îndruma inițiatorii proiectelor în pașii de parcurs pentru ca proiectul să respecte regulile unei cereri de finanțare, iar ulterior, o comisie din cadrul Primăriei va analiza propunerile și va alcătui o listă ce va fi supusă apoi votului cetățenilor, tot prin intermediul platformei on-line, urmând apoi ca lista finală să primească alocație bugetară în bugetul local al anului 2020. Inițiatorii fiecărei propuneri vor putea să explice și modul lor de implicare în implementarea proiectului, implementare care se va face alături de aparatul Primăriei Brașov.
Pașii procedurii de bugetare participativă vor fi următorii:
23 decembrie – 14 februarie – depunerea, on-line, a proiectelor, conform formularului și regulamentului ce va fi afișat.
17 februarie – 15 martie – analiza și evaluarea proiectelor depuse;
6 martie – 15 aprilie – proiectele declarate eligibile (care corespund regulamentului și condițiilor) sunt supuse votului cetățenilor.
23 aprilie – anunțarea proiectelor care vor fi finanțate
24 aprilie implementarea proiectelor (data implementării și parcursul etapelor procedurale au fost estimate în funcție de data aprobării bugetului național, fără de care nu este posibilă aprobarea bugetului local).

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.