Un gram de Omega-3 zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică, arată un studiu clinic

Un studiu clinic de amploare, la care au participat peste 700 de pacienți timp de trei ani, sugerează că administrarea zilnică a unui gram de Omega-3 poate avea un efect semnificativ asupra încetinirii procesului de îmbătrânire biologică, transmite agenția EFE. Cercetarea a fost publicată luni în prestigioasa revistă Nature Aging, iar rezultatele sunt promițătoare, însă autorii avertizează asupra unei limitări importante: nu există un protocol științific unanim acceptat pentru măsurarea îmbătrânirii biologice.

Pentru a analiza impactul Omega-3 asupra procesului de îmbătrânire, cercetătorii au folosit un test biochimic inovativ denumit „ceas epigenetic”. Acesta, descoperit acum un deceniu, măsoară deteriorarea organismului prin analiza modificărilor moleculare din genom care sunt corelate cu îmbătrânirea celulară în diverse organe.

Citeste și:  Peste 60% dintre angajatori vor acorda beneficii de Paște în 2025

Studiul a fost realizat în Elveția și a implicat 777 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani. Participanții au urmat patru regimuri diferite: administrarea zilnică a 2.000 de unități internaționale de vitamina D, consumul de 1 gram de Omega-3 pe zi, un program de exerciții fizice acasă de 30 de minute de trei ori pe săptămână sau toate cele trei intervenții combinate.

Rezultatele au arătat că aportul zilnic de omega-3 a dus la o încetinire moderată a îmbătrânirii biologice, de până la patru luni, în majoritatea modelelor de „ceas epigenetic” analizate. Beneficiile au fost valabile indiferent de vârstă, sex sau indicele de masă corporală al participanților. Mai mult, atunci când omega-3 a fost combinat cu vitamina D și exerciții fizice, efectele pozitive asupra îmbătrânirii au fost amplificate, iar riscurile de cancer au fost semnificativ reduse.

Citeste și:  Consiliul Județean Brașov anunţă lansarea Programului judeţean pentru finanţarea proiectelor de tineret și pentru tineret (2025)

„Fiecare dintre aceste intervenții funcționează prin mecanisme diferite, dar complementare, iar atunci când sunt combinate, creează un efect general mai puternic asupra sănătății”, au declarat cercetătorii. În plus, studiul a subliniat îmbunătățirea stării generale de sănătate a participanților pe parcursul celor trei ani de cercetare.

Studiul a fost condus de cercetători de la Universitatea din Basel, Elveția, și Altos Labs din Cambridge, Marea Britanie, și reprezintă o continuare a cercetărilor anterioare care sugerează că restricționarea calorică și suplimentele de vitamina D și Omega-3 ar putea contribui la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Deși cercetările sunt promițătoare, autorii avertizează că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste rezultate și pentru a dezvolta un protocol mai clar privind măsurarea îmbătrânirii biologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verificare anti-robot
FriendlyCaptcha ⇗

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.