Colinde, jocuri și voie bună cu răchiu și ciocolată, la Târgul de Crăciun de la Castelul Bran

Turiștii Castelului Bran sunt invitați să participe sâmbătă, 21 decembrie 2019, de la ora 12.00, la vernisajul expoziției ”Colindăm, Doamne, Colind!”. În cadrul Târgului de Crăciun de la Castelul Bran, în colaborare cu Centrul Cultural Reduta, iubitorii de tradiții prezintă reconstituirea unui interior țărănesc din satul Dăișoara, zona etnografică Rupea, o expoziție de costume populare, o colecție de păpuși și o serie de fotografii cu tradiții de Crăciun din această zonă.
Momentul va fi întărit de ”Ceata de feciori din Dăișoara”, care va susține un fragment din tradițiile locului. ”Renovarea simbolică a timpului și a lumii corespunde cu ciclul de înnoire a anului, care începe cu Crăciunul și se termină cu Boboteaza. În centrul sărbătorilor de iarnă stă ceata de feciori, grupul de tineri chemați prin tradiție să dea viață ceremonialelor de renovare simbolică a lumii. Cei care intră prima oară în ceată, potrivit datinii, trebuie să aducă fiecare câte o jumătate de rachiu, ca să fie într-un ceas bun. Stabilim o dată în care să mergem după lemne, pentru încălzit Căminul Cultural pentru jocul de a doua seară de Crăciun, vorbim cu muzicanţii noştri din sat, care sunt vestiti în zonă, iar apoi, între noi băieţii, fiecare îşi alege o fată pe care o place, să îi gătească vrâsta şi băţul, în schimbul unei ciocolate”, după cum precizează Florin Bucuțea, un tânăr din Dăișoara, pasionat de moștenirea culturală a locurilor pe care le reprezintă.
Expoziția va putea fi vizitată, pe baza biletului de acces în Castelul Bran, până în data de 13 ianuarie 2019, când se sărbătorește Anul Nou pe rit vechi.

Citeste și:  Un vot pentru Partidul Naţional Liberal (PNL), duminică, înseamnă garanția că Brașovul va avea întâietate pe harta dezvoltării naționale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.