Zonele din Brașov în care vor fi amplasați senzorii de monitorizare a calității aerului

În cursul lunii iulie, Primăria Brașov a demarat o consultare a cetățenilor pentru a identifica zonele în care ar trebui montați primii 12 senzori din sistemul de măsurare și monitorizare a parametrilor de calitate a aerului pentru spațiile publice din Municipiul Brașov.

Pe lângă zonele unde au existat, de-a lungul timpului, sesizări legate de calitatea aerului, au fost propuse și alte zone care ar trebui monitorizate pentru a putea lua măsurile necesare de reducere a poluării. În urma consultării, cetățenii au propus 30 de locații pe care brașovenii le consideră cu probleme din acest punct de vedere.

Sunt zone cu circulație intensă, dar și zone unde au existat sesizări legate de alte tipuri de poluare, legate de activitatea unor agenți economici sau dezvoltatori imobiliari.

Propunerile cetățenilor vizează amplasarea de senzori de măsurare a calității aerului în mai multe locații din zona centrului istoric (b-dul Eroilor, Piața Sfatului sau Poarta Șchei), intersecția de la Făget (b-dul Gării – str. 13 Decembrie – str. Aurel Vlaicu), intersecția de la McDonald’s (Calea București – str. Poienelor – b-dul Saturn), cartierul Avantgarden, cartierul Tractorul – zona nouă, dar și strada Carierei la  intersecție cu Bazaltului, sau pe strada Traian, în zona Spitalului Județean.

Citeste și:  Târgul de Crăciun, alături de Studioul Magic FM, aduc magia sărbătorilor în Piața Sfatului

Zilele următoare lista propusă de cetățeni va fi completată și cu locațiile discutate cu specialiștii în domeniul mediului, iar de săptămâna viitoare va începe montarea acestor echipamente.

,,Am primit propunerile de la cetățeni pentru montarea senzorilor. Sunt propuneri bune; unele se suprapun cu cele pe care și noi le luam în calcul ca și locații în care să amplasăm acești senzori, altele sunt noi și binevenite. În următoarele 10 zile vom amplasa acești senzori în zonele propuse și în zonele analizate de primăria municipiului Brașov, împreună cu specialiștii de mediu, în așa fel încât acolo unde sunt probleme să știm acest lucru, să vedem care este sursa și să luăm măsurile care pot fi implementate de Primăria municipiului Brașov. Este o primă etapă, un prim pas, în ceea ce ne  propunem să facem pe raza municipiului Brașov în ceea ce privește monitorizarea calității aerului. Vor urma și alte măsuri. Mă bucur că am avut o reacție așa de bună din partea cetățenilor, care s-au implicat în acest proces de monitorizare a calității aerului“, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.

Citeste și:  170 kg de articole pirotehnice, confiscate de către polițiștii brașoveni

În această prima etapă, Primăria Brașov a achiziționat trei tipuri de senzori, împreună cu accesoriile necesare punerii în funcțiune și alimentării electrice a lor, precum și aplicațiile software necesare integrării în sistemele informatice existente la nivelul primăriei. Acești senzori vor fi montați pe stâlpii de iluminat.

Tipul 1 de senzori, uRAD Monitor, model A3, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, compuși volatili, particule în suspensie PM 2,5, CO2, formaldehidă.

Tipul 2 de senzori, uRAD Monitor model Smoggie PM, 5 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PMl0, PM 2,5 si PM l.

Tipul 3 de senzori, uRAD Monitor Industrial, 2 bucăți, permite măsurarea parametrilor ca: temperatură, umiditate, presiune atmosferică, particule în suspensie PM1, PM2,5, PM10,  O3, NO2, SO2, CO.

Citeste și:  Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice la consultări

Aplicația instalată în cloud va da posibilitatea urmăririi în timp real a citirilor tuturor senzorilor, de asemenea permite afișarea de grafice și alerte cu privire la depășirea pragurilor pentru diverși parametri măsurați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.