Allen Coliban la Fin-Eco: Presiunea pe care am pus-o cu toții pe rezolvarea unor probleme la acest depozit de deșeuri a început să dea rezultate

Primarul Allen Coliban, prefectul Cătălin Văsii și viceprimarul Sebastian Rusu au avut o discuție cu conducerea Fin-Eco, la depozitul de deșeuri, cu privire la situația mirosurilor din oraș, la stadiul de utilizare a celulei 3 și cu privire la procedura de avizare a deschiderii celulei 4.

„Am venit să facem o evaluare a actualului depozit, a nivelului de umplere a celulei 3, să constatăm cam cât timp ea mai poate fi folosită, și să vedem și stadiul în care se află pregătirile pentru deschiderea celulei 4, celulă care are autorizație de construcție și urmează să primească autorizația și acordul de mediu, în urma dezbaterii care va avea loc în luna ianuarie“, a spus Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov.

Reprezentanții Fin-Eco au prezentat modul de închidere a celulelor 1 și 2, stația de ardere a biogazului, lucrările de reconfigurare a terenului și sistemul de captare al biogazului de la celula 3 și lucrările care s-au executat până acum pentru impermeabilizarea celulei 4. Conform declarațiilor acestora, până la jumătatea anului viitor, sistemul de captare al biogazului de la celula 3 va fi legat la stația de ardere, astfel încât mirosul se va reduce la minimum.

Citeste și:  Corona Brașov, reprezentare puternică la Cupa României de patinaj viteză din Germania

Primarul Coliban le-a comunicat reprezentanților Fin-Eco viitoarele etape de management al deșeurilor în ceea ce privește depozitarea, din punctul său de vedere. Soluția pe termen mediu este, potrivit primarului, construirea unui alt depozit, care să fie într-o zonă aflată la o distanță optimă de orice zonă locuită, astfel încât să nu afecteze cetățenii niciunei comunități.

„În primul rând trebuie să remarc, după vizita de astăzi, că presiunea pe care am pus-o cu toții pe rezolvarea unor probleme istorice la acest depozit de deșeuri a început să dea rezultate. Presiunea aceasta s-a materializat prin instalația de ardere, instalația de captare a biogazului, și printr-o promisiune pe care am primit-o că până la jumătatea anului viitor, celulele 1, 2 și 3 vor fi, toate, conectate la această instalație de ardere a gazului, astfel încât toate acele gaze de depozit emise în atmosferă să fie în totalitate tratate și, astfel, automat va fi rezolvată și problema mirosurilor.

Citeste și:  Ultime zile pentru a beneficia de sprijinul financiar din campania „Dar din suflet pentru seniori”

Acesta este angajamentul cel mai important pe care l-am primit astăzi și care ar trebui să rezolve problema mirosurilor din Brașov într-o măsură foarte mare. Consider că felul în care a fost stabilită locația acestui depozit, în anul 2004, când a început să funcționeze, a lăsat multe probleme, este mult prea aproape de zona locuită, este pe o direcție nefericită a maselor de aer, și cred că pe termen mediu trebuie să ne gândim la viitoarea locație și la viitorul depozit. Avem o discuție deschisă în acest sens cu operatorul gropii, există deschidere spre a identifica aceste soluții și spre a face tranziția de la această locație la una viitoare. Nu știu dacă asta se va întâmpla în trei ani, în patru ani, în șapte ani de zile, dar asta este direcția spre care trebuie să mergem“, a declarat primarul Allen Coliban.

Citeste și:  Finalizare proiect Sistem Centralizat de Monitorizare şi Control al Traficului în Municipiul Braşov Cod SMIS 127411 – etapa I / Cod SMIS 331017 – etapa II

Conform anunțului postat de către Fin-Eco, publicul interesat de Raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul „Obţinerea autorizaţiei de construire Celula 4 Depozit Ecologic Zonal Braşov, prin excavare agregate minerale (perimetru temporar Durbav – Fin-Eco 4 )”, propus a fi amplasat în Judeţul Braşov, Municipiul Săcele, str. Rampei F.N., poate transmite în scris comentarii /opinii /observaţii privind documentul menţionat la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului Braşov, str. Politehnicii nr. 3 sau electronic la adresa de e-mail : office@apmbv.anpm.ro până la data de 05.01.2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.