Noi oportunități de finanțare cu fonduri europene pentru industria agro-alimentară. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat în consultare publică ghidul solicitantului 2021 pentru accesarea de fonduri europene destinate procesării și marketingului produselor agricole (submăsura 4.2.).
Investiții eligibile:
- Înființarea, extinderea și/ sau modernizarea, dotarea unităților de procesare plante proteaginoase ca materie primă de bază, inclusiv investiții privind colectarea materiei prime, depozitarea materiei prime/ produselor finite, marketingul produselor (ex. etichetare, ambalare), precum și investiții pentru comercializarea produselor doar ca o componentă secundară a proiectului (Listă specii plante eligibile pentru investiții noi/ extindere/ modernizare plante proteaginoase: Mazăre, fasole, soia, linte, năut, bob, lupin, arahide, fasoliță, lucernă, trifoi, sparcetă, ghizdei, floarea soarelui, cânepă, rapiță, dovleac, in, camelină, mac.)
- Extinderea și/ sau modernizarea, dotarea unităților de procesare pentru alte produse decât plantele proteaginoase, inclusiv investiții privind colectarea materiei prime, depozitarea materiei prime/ produselor finite, marketingul produselor (ex. etichetare, ambalare), precum și investiții pentru comercializarea produselor, doar ca o componentă secundară a proiectului;
- Extinderea și/ sau modernizarea de rețele locale de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și capacități de ambalare, comercializare (componentă secundară);
- Îmbunătăţirea controlului intern al calităţii și conformarea cu noile standarde impuse de legislația europeană pentru prelucrarea și comercializarea produselor agro-alimentare;
- Producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile (solară, eoliană, valorificarea energetică a biomasei,geotermală), a energiei produsă cu ajutorul pompelor de căldură, în cadrul unității în care se desfășoară o activitate eligibilă prin submăsură exclusiv pentru consumul propriu, doar ca o componentă secundară a proiectului; Îmbunătățirea eficienţei energetice a clădirilor în care se desfășoară o activitate eligibilă în cadrul submăsurii, doar ca o componentă secundară a proiectului.
Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și forme asociative și 40% pentru alte întreprinderi și nu va depăși:
pentru microintreprinderi și întreprinderi mici:
- 800.000 Euro/ proiect pentru investițiile noi permise în cadrul fișei ;
- 600.000 Euro/ proiect pentru celelalte investiții;
pentru întreprinderi mijlocii:
- 1.200.000 euro/ proiect pentru investiile noi permise în cadrul fișei;
- 1.000.000 euro/ proiect pentru celelalte investiții
pentru alte întreprinderi și forme asociative:
- 1.500.000 euro pentru investiițiile noi permise în cadrul fișei;
- 1.200.000 euro pentru celelalte investiții
În cazul investițiilor colective intensitatea sprijinului poate crește cu 20 puncte procentuale.
Principii de selecție (punctare):
- 10 puncte – Proiecte care promovează investiții destinate produselor care participă la sisteme din domeniul calității produselor agricole și alimentare recunoscute la nivel european, inclusiv investiții destinate produselor alimentare care utilizează mențiunea de calitate facultativă ”produs montan”
- 5 puncte – Proiecte care promovează investiții destinate produselor care participă la sisteme din domeniul calității produselor agricole și alimentare recunoscute la nivel național (produse tradiționale)
- 8 puncte –Proiecte care promovează investiții destinate produselor ecologice
- Maxim 20 puncte – Proiecte care vizează investiții de înființare/extindere/modernizare unități care procesează plante proteaginoase (20 puncte pentru Proiecte care vizează investiții în vederea obținerii de produse utilizate în hrana animalelor, 15 puncte pentru proiecte cu alt scop al procesării)
- Maxim 20 puncte – Proiecte care vizează investiții de extindere și/sau modernizare ale rețelelor de colectare/unităților de procesare pentru alte produse decât plantele proteaginoase (extindere rețele colectare legume, cartofi – 20 puncte, extindere rețele procesare legume, cartofi – 20 puncte, extindere, modernizare unități procesare lapte – 17 puncte, extindere/modernizare unități abatorizare și procesare carne – 15 puncte, extindere/modernizare unități de procesare cereale – 12 puncte)
- Maxim 22 puncte – Principiul maturității proiectului în sensul disponibilității la depunerea proiectului a autorizațiilor/avizelor care să permită demararea acestuia, precum și a sustenabilității proiectului din perspectiva aspectelor de mediu
- Maxim 15 puncte – Principiul maturității solicitantului în sensul vechimii întreprinderii și a vechimii în desfășurarea activității
- 15 puncte – Principiul accesului la finanțare în sensul prioritizării solicitanților care nu au beneficiat de fonduri europene pentru dezvoltarea activității eligibile din PNDR 2014-2020
- 10 puncte – Proiecte de investiții promovate de cooperative, grupuri sau organizații de producători.
Mai multe informații pe pagina web a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, aici.
Sursa foto, zf.ro