„Cornul și laptele”- Brașovul, primul din România care le oferă copiilor produse din surse locale și ecologice

World Wild Found (WWF) – România au dat publicității un comunicat de presă în care apreciază decizia Primăriei Brașov de a regândi, la nivelul municipiului, programul de furnizare şi distribuţie a fructelor, legumelor, laptelui, produselor lactate şi produselor de panificaţie în şcoli și în grădinițe, astfel încât să primeze calitatea produselor, nu doar prețul cel mai mic, iar aceste produse să fie ecologice și furnizate de producători locali.

Conform comunicatului WWF, această schimbare de abordare a autorităților locale, pentru aplicarea conceptului de achiziții publice verzi în domeniul alimentar în țara noastră ,,ar însemna redirecționarea banilor publici înspre fermele și comunitățile rurale din România și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor. Ar însemna deci o investiție majoră, directă, în economiile locale și în alte modele de producție și business, în ton cu provocările cu care ne confruntăm la nivel de societate – abandonul mediilor rurale și al fermelor, probleme de sănătate generate de calitatea alimentelor, criza climatică și cea a pierderii naturii”.

Reamintim că în data de 1 septembrie Municipalitatea a demarat o procedură de achiziție în vederea implementării programului cunoscut la nivel public ,,Cornul și laptele”, prin care a impus o serie de condiții astfel încât copiii să beneficieze de produse proaspete și de calitate. Astfel, cel puțin 10% dintre produse trebuie să fie certificate ECO, cel puțin 30% trebuie să provină de la producători locali, fermieri, cooperative și asociații și sunt încurajate livrările directe, de la producător la consumator, nefiind acceptate oferte care implică mai mult de 2 operatori economici pe lanțul de aprovizionare.

Citeste și:  S-a terminat Yellowstone: ce urmează?

,,Din acest an, Primăria Municipiului Brașov își asumă derularea proiectului ,,Cornul și laptele”. Mai mult decât atât, venim cu o noutate: avem un caiet de sarcini de achiziții verzi. Asta înseamnă că vom avea un proiect care, nu doar că va aduce cele mai bune produse copiilor, dar o va face cu grijă față de mediu. Asta înseamnă că am scurtat lanțul de distribuție, tocmai din această grijă față de mediu. Copiii vor primi produse proaspete, iar achiziția nu se mai face doar pe criteriul cel mai mic preț, ci pe combinația dintre calitate și cel mai bun preț. Conform programului, și conform Hotărârii de Guvern, aceștia vor primi produse de panificație, lapte, fructe proaspete, biscuiți și iaurt. Ne dorim ca prin această măsură nu doar să sprijinim producătorii locali și, așa cum spuneam, să reducem distanțele de distribuție, dar parte din economia sustenabilă este încurajarea acestor producători și creșterea capacității lor, tocmai pentru ca produsele să ajungă din comunitatea locală cât mai repede la copii”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Citeste și:  Polițiștii brașoveni, în campanie de informare pentru siguranța rutieră și utilizarea responsabilă a materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor

Valoarea estimată a produselor este de: 1.738.488 lei, fără TVA, pentru produsele lactate (lapte și iaurt); 1.883.362 lei, fără TVA, pentru produsele de panificație, și 796.807 lei, fără TVA, pentru mere.

Totodată, WWF invită, în cadrul aceluiași comunicat, producătorii locali să depună oferte până la data de 22 septembrie, data limită de depunere a ofertelor, și explică și care sunt pașii necesari pentru a depune aceste oferte.  

 Conform caietului de sarcini pentru achiziția produselor lactate, de panificație și a merelor destinate programului „Cornul și laptele“, primăria a ales să acorde 50% din punctajul maxim criteriilor de calitate și doar 50% prețului mai mic, față de 90% preț – 10% calitate la licitațiile din anii anteriori, care erau organizate de consiliile județene.

Citeste și:  Bradul de Crăciun al clubului Kids Tâmpa Brașov a umplut sala cu aproape 1000 de sportivi ai Brașovului

Din cele 50 de puncte acordate pe criterii de calitate, un maxim de 20 de puncte se poate obține dacă ofertantul are mai mult de 25% dintre produse obținute din producție ECO.

Lanțul de aprovizionare are o pondere de 10 puncte, iar punctajul maxim se acordă producătorului care livrează direct beneficiarului, întreaga cantitate de produse.

Tot la capitolul calitate, se acordă punctajul maxim, de 20 de puncte, ofertantului care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători locali, fermieri, cooperative şi asociaţii.

Caietul de sarcini pentru licitație a fost încărcat în SICAP și așteaptă validarea pentru publicare.

Pentru a fi considerați „producători locali“, distanţa maximă dintre exploataţia de origine a produselor şi punctul de comercializare nu trebuie să depăşească 75 km.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.