Proiectul ”Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități” (FIPMPD)

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), derulează proiectul ”Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități” (FIPMPD).  Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează în perioada 23.05.2019 – 31.07.2023.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt menite să ducă la atingerea rezultatelor așteptate, FIPMPD propunându-și ca un număr de 7.000 de persoane cu dizabilități, șomeri și persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, să poată beneficia de vouchere pentru achiziționarea dispozitivelor asistive corespunzătoare nevoii medicale. Totodată, FIPMPD vizează încadrarea pe piața muncii a unui număr de 700 de persoane din grupul țintă constituit în cadrul proiectului. De asemenea, proiectul se adresează și angajatorilor care vor încadra în muncă persoane ale grupului țintă, oferindu-le sprijin prin acordarea de subvenții pentru 200 de persoane cu dizabilități nou angajate.

Citeste și:  Deficitul bugetar, ajustările fiscale și cursul valutar – principalele îngrijorări ale mediului de business la final de 2024

Persoanele cu dizabilități pot beneficia de acordarea de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decat cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, printre altele, pot fi achiziționate cititoare şi bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum şi instrumente manipulatoare robotizate.

Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare poate fi consultată la: http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2020/10/2_LISTA-Tehnologie-Asistiva-_ianurie-2020.pdf.

Dintre rezultatele obținute în cadrul proiectului, până la data de 31.12.2021, precizăm faptul că un număr de 1.443 de persoane au fost incluse în grupul țintă al proiectului. Dintre acestea, 484 de persoane au fost încadrate pe piața muncii, din rândul cărora 181 de persoane au fost angajate, prin convenții încheiate prin intermediul proiectului, aflate în plată (pentru acestea se finanțează subvenții conform art. 80 și art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă).

Citeste și:  Rata şomajului a ajuns la 3,2%, la sfârşitul lunii trecute

Persoanele eligibile pentru a fi incluse în grupul țintă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Sunt cetățeni români și locuiesc în România;
  • Sunt persoane șomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care dovedesc că îndeplinesc condițiile Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • Nu sunt tineri NEETs (persoane cu vârsta între 16 și 30 de ani care nu sunt încadrate pe piața muncii, nu urmează un program educațional sau de formare);
  • Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care fie sunt apte de muncă, fie sunt apte de muncă parțial.
Citeste și:  Se deschide Patinoarul de la Baza Sportivă Olimpia Brașov

Persoanele interesate se pot adresa agențiilor județene de ocupare a forței de muncă în raza cărora îşi au domiciliul pentru a beneficia de oportunitățile din cadrul proiectului.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro) sau site-ul ANDPCA (andpdca.gov.ro) precum și la următoarele adrese de e-mail: jerome.bujeac@anofm.gov.ro și ionela.apostol@anofm.gov.ro .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.