Specialiştii din cadrul Centrului Cultural Reduta din Braşov au finalizat dosarul de candidatură la titlul de Tezaur Uman Viu, propunând-o pe Angelica Lungociu, proprietara Vâltorii de la Lisa.
Complexul de instalaţii tradiţionale de prelucrare a lânii ‘La vâltori’ este cel mai vechi din România, datând din anii 1850. Acesta a fost integrat, de către Muzeul de Etnografie Braşov, în circuitul turistic şi poate fi vizitat de public în localitatea Lisa, aflată în apropierea municipiului Făgăraş.
Construcţia atelierului s-a realizat utilizându-se numai materiale, unelte şi tehnici tradiţionale, cunoscute de meşteri cioplitori în lemn.
În 2021, dosarul de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu, din partea judeţului Braşov a fost depus pentru ‘păstrătorul şi transmiţătorul de valori cultural identitare’, Ştefan Lupu din municipiul Săcele.
Programul derulat prin Ministerul Culturii vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale.
Sursa, Agerpres.