Braşov: Proprietara Vâltorii de la Lisa, propusă pentru titlul de Tezaur Uman Viu – UNESCO

 Specialiştii din cadrul Centrului Cultural Reduta din Braşov au finalizat dosarul de candidatură la titlul de Tezaur Uman Viu, propunând-o pe Angelica Lungociu, proprietara Vâltorii de la Lisa.

Complexul de instalaţii tradiţionale de prelucrare a lânii ‘La vâltori’ este cel mai vechi din România, datând din anii 1850. Acesta a fost integrat, de către Muzeul de Etnografie Braşov, în circuitul turistic şi poate fi vizitat de public în localitatea Lisa, aflată în apropierea municipiului Făgăraş.

Construcţia atelierului s-a realizat utilizându-se numai materiale, unelte şi tehnici tradiţionale, cunoscute de meşteri cioplitori în lemn.

În 2021, dosarul de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu, din partea judeţului Braşov a fost depus pentru ‘păstrătorul şi transmiţătorul de valori cultural identitare’, Ştefan Lupu din municipiul Săcele.

Citeste și:  Retreat-ul "Calea Reconectării prin Iubire": O invitație la transformare personală și vindecare spirituală într-o eră de conștientizare

Programul derulat prin Ministerul Culturii vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale.

Sursa, Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.