Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, spune că nu a fost surprins de decizia Curții de Apel Brașov, de a anula hotărârea de guvern care a aprobat modelul de steag al județului. Liderul UDMR Covasna a explicat, în punctul său de vedere față de acest proces, și de ce obiecțiile cu privire la faptul că simbolul nu cuprinde și elemente românești nu sunt valabile, potrivit Covasna Media.
”Nu sunt surprins nici de decizia Curții de Apel Brașov, și nici de cererea reclamantului, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Sunt pe deplin convins că motivarea hotărârii va fi aceeași, mot à mot, copy-paste, ca și în cazul Municipiului Sfântu Gheorghe, și nu va avea câtuși de puțin de-a face cu fondul cauzei. Îndrăznesc să fac aceste afirmații, pe care mi le asum pe deplin conștient de greutatea și consecințele lor. Cromatica steagului nostru derivă din smalțurile stemei. Astfel, cele două fascii laterale au culoarea câmpului stemei, albastră, iar brâul, care poartă stema, a primit smalțul soarelui din stemă – aur – arătând că soarele strălucește pentru toți, «Sol omnibus lucet», după Petronius. Așadar, culorile albastru și galben (auriu), care sunt folosite în stema și steagul județului, nu au nicio legătură cu proporțiile diferitelor națiuni care trăiesc în acest județ. Naționaliștii români au obiecții cu privire la faptul că pe stemă nu se regăsesc elemente românești, dar totuși, în stema noastră, sunt trei culori: roșu, galben și albastru”, susține președintele CJ Covasna.
Hotărârea de Guvern nr. 989/2021 privind aprobarea modelului de steag al Judeţului Covasna a fost anulată printr-o sentință a Curții de Apel Brașov, exprimată într-o ședință întrunită marți, 14 iunie a.c.. Decizia magistraților este similară cu cea adoptată în aprilie a.c., când instanța a anulat hotărârea de guvern privind steagul Municipiului Sfântu Gheorghe. Sentința nu este definitivă.
În procesul privind steagul județului Covasna, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș figurează ca reclamant, în vreme ce Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Județean Covasna și Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Covasna, ca pârâți. De asemenea, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) este intervenient în nume propriu.
Dosarul a fost înregistrat în 14 decembrie 2021. Motivul invocat pentru inițierea acestui proces este că steagul nu reprezintă prin simbolurile sale și comunitatea românească din județ.
Foto. covasnamedia.ro