România ajuta Israelul cu furnizarea de grâu în situații de urgență

Într-o perioadă dificilă pentru Fâșia Gaza, aproximativ 2,2 milioane de palestinieni se confruntă cu foamete și malnutriție severă din cauza distrugerii rezervelor alimentare și a restricțiilor impuse asupra ajutoarelor umanitare de către Israel. În acest context, Guvernul României a semnat duminică, 12 mai, la București, un memorandum de înțelegere cu Ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter, pentru furnizarea de grâu în situații de urgență. Israelul va oferi, în schimb, României expertiză agricolă.

Cu toate acestea, în ciuda acuzațiilor aduse de Organizația Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății și alte organizații pentru drepturile omului, precum și de către diplomați importanți, cum ar fi șeful diplomației europene, Josep Borrell, care susțin că Israelul utilizează foametea ca armă de război, preocuparea liderilor de la București pare să se concentreze pe asigurarea hranei pentru armata israeliană, indiferent de acuzațiile de genocid în Gaza.

Citeste și:  Ministrul Bogdan Ivan: "Pregătim 2000 de companii româneşti pentru tranziţia digitală"

Pentru a consolida securitatea alimentară a Israelului, ministrul Agriculturii, Avi Dichter, a semnat duminică, la București, un memorandum de înțelegere privind furnizarea de grâu în situații de urgență, conform informațiilor furnizate de agenția de presă TPS, citată de Agerpres.

Acest acord se alătură altor înțelegeri similare încheiate cu Uzbekistanul, Azerbaidjanul și Marocul, cu scopul de a diversifica sursele de aprovizionare cu grâu după criza globală provocată de invazia rusă în Ucraina. În timpul vizitei sale la București, ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter, s-a întâlnit cu omologul său român, Florin Barbu, liderul comunității evreiești, Silviu Vexler, și reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie România-Israel.

Citeste și:  Asociația Kastel Brașov: destinele de mâine depind de ceea ce noi facem astăzi

De la debutul conflictului, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea față de Israel, oferind chiar sprijin direct: „Președintele României l-a asigurat pe Președintele Statului Israel că țara noastră este pregătită să ofere asistență de urgență în orice moment, dacă va fi necesar. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit Președintelui Isaac Herzog pentru sprijinul acordat de autoritățile israeliene cetățenilor români, în special în ceea ce privește repatrierea, până în prezent, în condiții de siguranță a celor 2162 de cetățeni români. Președintele Klaus Iohannis i-a transmis omologului său că România se bazează în continuare pe sprijinul valoros al Israelului în ceea ce privește asistența acordată cetățenilor români în aceste vremuri foarte dificile, nu doar pentru Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume.” Aceste declarații au fost făcute în ciuda acțiunilor dezastruoase desfășurate asupra oamenilor și copiilor din Palestina de către armata Israeliana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.