Poliția Brașov: Vara împreună, în siguranță!

Deși este o perioadă relaxantă, în vacanță trebuie să acordăm o atenție sporită siguranței celor mici, iar polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, împreună cu jandarmi, au continuat activitățile pentru prevenirea traficului și consumului de droguri.

Astfel, polițiștii s-au întâlnit cu copiii, adolescenții și însoțitorii de grup aflați într-un centru educațional din Stațiunea Bran, județul Brașov.

Polițiștii le-au readus în atenție tinerilor modalitățile distractive, dar sigure de petrecere a timpului liber, astfel încât aceștia să fie angrenați în activități pozitive, de comunicare și interacțiune personală, fiindu-le prezentate și exemple de fapte ce constituie abateri de la normele de conduită socială, consecințele comiterii unor asemenea abateri și prevederile legale care sancționează aceste fapte.

Citeste și:  Mergi la vot? Ce nu ai voie să faci în cabină

Tuturor participanților le-au fost oferite exemple concrete privind modul în care consumul de droguri și alte substanțe interzise afectează persoanele consumatoare, fiindu-le, totodată, prezentate metode de prim-ajutor în anumite situații de criză.

De asemenea, tinerilor li s-au adresat recomandări referitoare la prevenirea consumului de droguri și consecințele acestora asupra sănătății, punând accent atât pe influența negativă pe care o poate avea un anturaj nepotrivit, cât și repercusiunile consumului de droguri, precum:

  • Drogurile afectează voința și autocontrolul;
  • Sub influența drogurilor nu îți poți aminti cu exactitate ce ai făcut, iar dacă te afli la volan, poți produce accidente;
  • Toate drogurile modifică starea și funcționalitatea creierului, alterând funcțiile normale ale structurii cerebrale;
  • Drogurile te îndepărtează de familie, școală și colegi.
Citeste și:  Ce pățești dacă împiedici pe cineva să voteze?

Pentru o vacanță liniștită, fără evenimente nedorite, polițiștii recomandă:

          Copiilor:

  • Nu părăsiți locuința fără a spune părinților/bunicilor unde și cu cine plecați.
  • Nu dați informații colegilor, vecinilor, persoanelor cunoscute întâmplător, despre bunurile pe care le deține familia voastră;
  • Evitați să postați pe internet informații despre bunuri, adresa de domiciliu, programul zilnic, plecările în vacanţă! 
  • Când vă aflați singuri sau cu prietenii afară, la joacă, evitați să intrați în conflict cu alți copii, nu răspundeți provocărilor acestora şi încercați să lămuriți orice problemă prin discuții, fără violenţă.

Părinților:

  • Învățați-i pe copii regulile de bază ale circulației rutiere: deplasarea pe trotuar, traversarea doar prin locurile marcate, semnificația semnalelor luminoase, a semnelor de circulație.
  • Asigurați-vă că cei mici, în cazul în care s-au pierdut într-o zonă aglomerată, știu să apeleze la un poliţist sau la o altă persoană de încredere,  își cunosc numele, adresa şi numărul de telefon al unui membru de familie.
  • Asiguraţi-vă că vor refuza persoanele care, sub diferite pretexte, le cer să-i însoţească.
  • Asiguraţi-vă că nu vor stabili, fără acceptul dumneavoastră, întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.