Consilierul pentru climă la Casa Albă, Jerome Foster II, prezent la FOV 2022

  • Consilierul pentru climă la Casa Albă, Jerome Foster II, prezent la FOV 2022
  • Ministrul Mediului, Tanczos Barna, va deschide lucrările, alături de primarul Allen Coliban, iar Gareth Presch, Roland Schatz și Roman Gerasimov vor face parte din forumurile de discuții ale Conferinței de Mediu

Consilierul pentru climă la Casa Albă, Jerome Foster, a confirmat prezența fizică la Conferința de mediu din cadrul Forumului Orașelor Verzi, care va începe luni, 5 septembrie, de la ora 9.00.

Jerome Foster II* este consilier pentru climă la Casa Albă în cadrul Consiliului Consultativ al președintelui Biden privind justiția de mediu, activist pentru justiție ecologică și dezvoltator de tehnologii emergente. La cei 20 de ani ai săi, este cel mai tânăr membru al Consiliului Consultativ pentru Justiția de Mediu de la Casa Albă și va avea un discurs special în cea de-a doua parte a zilei, după pauza de prânz, și va participa la dezbaterea despre accelerarea tranziției de la gaz, petrol și cărbune la energiile regenerabile, în a doua zi.

Luni, 5 septembrie, FOV va fi deschis de primarul Allen Coliban, alături de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, ES. Marjut Akola, Ambasadorul Finlandei în Romania, adjunctul misiunii Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii în Romania, Tanya Collingridge, președintele Consiliului Judetean Brașov, Adrian Veștea, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, și Președintele Asociatiei Administratorilor Publici din Romania, Marian Florea.

Tema zilei va fi „Puterea transportului alternativ“. Se va vorbi despre puterea mersului pe bicicletă, a transportului public și a mersului pe jos ca soluții de mobilitate. Experții internaționali – José Mayoral Moratilla (Chile), Isabell Eberlein, ambasador al „Women in Cycling Network“  (Germania), Pinar Pinzuti, bikenomist (Italia,) și Thiago Herick De Sa, specialist al Organizației Mondiale a Sănătății (Elveția) – vor vorbi despre practici de mobilitate urbană, mobilitatea cu bicicleta sau medii urbane sănătoase. Va urma un panel dedicat prezentării unor exemple de bună practică, din orașe precum Tampere (Finlanda) Newcastle (Marea Britanie), alături de orașe din România (București, Buzău, Timișoara, Reșița). Panelul 4 va fi dedicat soluțiilor de finanțare a proiectelor de mobilitate, prezentate de europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (online), Președintele Federației Europene de Ciclism (Olanda), Henk Swarttuow, primarul orașului Deinze (Belgia) Jan Vermeulen, dar și de secretarul de stat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț Sorin Banciu. În cadrul atelierului practic al zilei, funcționarii publici vor învăța despre construirea unui plan de mobilitate pentru transport durabil. Facilitatorul workshopului va fi Cătălin Frangulea, directorul Asociației Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov.

Moderatorul zilei va fi Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution, prima organizație neguvernamentală de ecologie urbană din România.

Temele alese pentru celelalte două zile de conferință sunt Puterea resurselor regenerabile și Puterea comunității. Experții și speakerii prezenți vor vorbi despre soluții „verzi“, politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre orașele care au rezultate remarcabile în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu sau vor prezenta oportunități de finanțare prin  programe de finanțare guvernamentale, europene, granturi, soluții de parteneriat public-privat aplicabile autorităților publice locale.

Citeste și:  17 cetățeni din Siria și Irak care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, depistați ieri, de polițiștii de frontieră

Premiere absolute

Una dintre noutățile absolute față de ediția de anul trecut în structura conferinței sunt  atelierele practice destinate funcționarilor publici, în care aceștia vor putea învăța despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.

Într-un panel special din cea de-a doua zi a conferinței se va vorbi despre Climă și sănătate și va fi lansat SDG Health Hub Brașov, menit să ajute Brașovul să devină un centru medical global pentru viitor, care să atragă investiții, să sprijine cercetarea și dezvoltarea durabilă în domeniul medical la Brașov, crearea de locuri de muncă etc.

Gareth Presch** (Marea Britanie), cel care va deschide această secțiune, este fondator și director executiv al World Health Innovation Summit, fiind un lider de opinie în domeniul medicinei la nivel mondial.

El va vorbi despre „Social prescribing“, îmbunătățirea stării de sănătate prin schimbări de natură socială. Social prescribing” (prescripția socială, tradus mot-a-mot) reprezintă un concept care nu își are corespondentul în sistemul de sănătate din România și se referă la posibilitatea ca medicul curant să recomande pacientului o serie de activități de natură socială, care ar putea să-i îmbunătățească starea de sănătate. Cu alte cuvinte, acest serviciu, recunoscut la nivelul sistemului de sănătate din Regatul Unit al Marii Britanii (NHS), este dovada faptului că în anumite cazuri, îmbunătățirea stării de sănătate poate fi obținută prin schimbări de natură socială ale stilului de viață și nu prin măsuri farmacologice sau clinice.

În această secțiune specială vor mai avea prezentări Claudiu Preda, CEO Active Immunity (RO), Dr. Bogdan Chiva Giurca, NHS UK Global Social Prescribing Alliance (UK), Dr. Nandor Santa, SantaPharm (RO) și Allen Coliban, primarul Brașovului.

În cea de-a treia zi a conferinței vor fi premiate cele mai implicate municipalități europene în domeniul schimbărilor climatice și orașelor durabile, precum și cele mai implicate companii.

Premiul este acordat de United Nations Global SDG Index Institute (UNGSII) Foundation, o inițiativă internațională, multilaterală, fără scop lucrativ, care sprijină ONU în punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în colaborare cu Media Tenor – primul institut de cercetare media care se concentrează pe o analiză continuă a presei, la nivel mondial.

Această ediție a premiului este creată special pentru Forumul Orașelor Verzi, iar premiile vor fi înmânate în premieră acelor orașe și companii care sunt cele mai angajate în domeniul ecologic, climatic și ODD11 – „Orașe și Comunități Durabile“. Gala va avea două categorii: „Premiile SDG Cities 2022: Spații de locuit durabile“ și „SDG Champions 2022: Companiile cele mai angajate în domeniul schimbărilor climatice și al orașelor durabile“. În fiecare categorie, vor fi 3 câștigători: bronz, argint și aur.

Citeste și:  TikTok ar putea fi suspendat în România

Invitații speciali ai acestei zile vor fi Roland Schatz, fondator și director general UNGSII Foundation și una dintre cele mai mari autorități mondiale în problema implementării schimbărilor sociale, care va vorbi despre implicarea comunității și economia circulară în cadrul unui al doilea panel special, intitulat „ Implicarea comunității pentru un oraș verde“, și Roman Gerasimov, care va și modera discuțiile. Alături de ei, fac parte din acest eveniment special Senida Mesi, fost Viceprim-ministru și actual membru al Parlamentului din Albania și membru al consiliului WB think-thank ADD, Cathy Garner, Universitatea Lancaster (UK), Conrad Landis – economist la Universitatea Economică din Atena (Grecia).

Activități pentru publicul larg

Desigur că, la fel ca anul trecut, o serie de activități destinate publicului larg au loc în această perioadă, finanțate fie de municipalitate, fie de partenerii FOV. A doua ediție „Street Delivery Brașov Shared Spaces“, organizat de Fundația Cântărești; „Frankencycle – proiect social de mediu și mobilitate“, al Asociației “Noua Uzină”, care vizează reutilizarea bicicletelor vechi; „Sunete reciclate“, proiectul prin care Asociația Culturală Fanzin dorește crearea a 7 instalații muzicale pentru copii, fabricate din materiale reciclate; „Jocurile Reciclării“, inițiate de Comprest, Caravana Ecotic, Festivalul Florilor, activități în mall-urile AFI și Coresi ori în cartierul Avantgarden, dar și un târg al producătorilor locali, parada bicicliștilor sau Alpin Film Festival, care va începe chiar din 6 septembrie, sunt doar câteva dintre exemple.

Și anul acesta, Asociația Pro Afaceri a venit alături de FOV, cu a doua ediție a Conferinței ProAfaceri Verzi, care va avea loc joi, 8 septembrie.

Despre toate puteți afla accesând site-ul oficial al festivalului, www.fovbv.ro, unde veți putea viziona și stream-urile live ale conferinței.

Brașovul va găzdui, în perioada 5-11 septembrie, cea de-a doua ediție a Forumului Orașelor Verzi, care își propune să transforme Brașovul în capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu, după ce, de la prima ediție, FOV a devenit cel mai important eveniment dedicat politicilor publice de mediu din România.

Partenerii acestei ediții, alături de Primăria Municipiului Brașov, sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Parlamentul European – Biroul de Informare în România, Asociația Municipiilor din România, Asociația Administratorilor Publici din România,  Consiliul Județean Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și  ABMEE.

***

*Jerome Foster II – Stabilit în New York, dar născut și crescut în Washington DC, a fost stagiar al regretatului onorabil John Lewis (politician și activist pentru drepturile civile, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Georgia din 1987 și până la stingerea din viață,  în 2020, n.n.) și membru în conducerea Consiliului de Stat pentru Educație din Washington DC. Este co-fondator la Waic Up, organizație non-profit internațională de știri cu impact asupra comunității. El crede că tinerii trebuie să conducă pentru că „adulții nu țin cont de faptul că cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice se vor întâmpla în viața noastră. Vom fi cei care împingem schimbarea și vom spune politicienilor: nu poți sta aici pur și simplu. Trebuie să iei măsuri substanțiale”. Avea 14 ani când a fondat o companie de tehnologie captivantă, TAU VR, care a construit medii de realitate virtuală referitoare la istoria Americii, schimbările climatice și imigrația din America Latină în Statele Unite. Ca parte a protestului Gretei Thunberg pentru Școli pentru Climat, Foster a organizat greve săptămânale în fața Casei Albe din Piața Lafayette.

Citeste și:  Concert de Crăciun găzduit de Biserica Romano-Catolică „Sf. Petru și Pavel”, pe 13 decembrie

**Gareth Presch este fondator și director executiv al World Health Innovation Summit, fiind un lider de opinie în domeniul medicinei la nivel mondial. Este expert principal în SDG3/4 pentru Platforma de leadership al orașelor SDG 25+5 a Fundației UNGSII, fondator și director executiv al Global Social Prescribing Alliance, lector invitat la Fujitsu – Global Knowledge Institute, expert în soluții globale (G20) și membru al Grupului 2 al Comisiei COVID19 a Papei Francisc de la Vatican, „Looking to the Future“. A fost în conducerea National Haemophilia Council (Consiliul Național pentru Hemofilie) din Irlanda, participând la consilierea ministrului sănătății în toate aspectele legate de afecțiunile hemoragice rare.

***Roland Schatz este fondator și director general al United Nations Global Sustainability Index Institute (UNGSII) Foundation (2014), fondator și director general al InnoVatio Publishing (1985) și al Media Tenor International (1993) din Zurich, Elveția. A fost consilier principal al lui Michael Moller, director general al ONU la Geneva. În ultimii 30 de ani, s-a dedicat implementării schimbărilor sociale. Astfel, în 2008 a lansat, împreună cu Prințul Ghazi al Iordaniei, Marele Muftiu al Egiptului Ali Gooma și Episcopul Londrei, Lordul Richard Chartres, fundația C1 One World Dialogue, pentru îmbunătățirea dialogului interconfesional. Schatz predă cursuri de schimbare a percepției și găzduiește cursuri pe tema „Unlearning Intolerance” („Dezvățarea intoleranței“) împreună cu organizația Națiunilor Unite „Academic Impact“.

****Roman Gerasimov are reședința UE și este șeful departamentului de comunicare și marketing al UNGSII. Moderează și este speaker profesionist la evenimente de afaceri de top la nivel mondial, printre care Forumul Economic Mondial de la Davos, Forumul Economic Mondial de la Sankt Petersburg, Forumul Urban Mondial și altele. Este gazda conferinței TED-x din Sankt Petersburg. Jurnalist de televiziune, timp de 12 ani a fost gazda unei emisiuni TV despre economie, mediu, dezvoltarea orașelor și probleme sociale. A lucrat la proiecte de documentare cu BBC. Este specialist în proiecte de dezvoltare urbană și de implementare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, dar și moderator și autor de evenimente speciale privind proiecte de dezvoltare a regiunilor și orașelor. Este expert media pentru Consiliul Nordic, organul de cooperare interparlamentar al Țărilor Nordice (Norvegia, Suedia, Danemarca, Finlanda).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.