Un lucrător străin nu va mai putea schimba locul de muncă fără acordul fostului angajator

Daca va dori să angajeze un lucrător străin care a fost deja încadrat în muncă, noul angajator va trebui să obțină acordul scris al angajatorului anterior pentru a putea obține un nou aviz de angajare, după cum reiese dintr-un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Prin proiectul de act normativ se urmărește modificarea prevederilor legate de eliberarea avizului de angajare în situații speciale din OG 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Astfel, ocuparea unui nou loc de muncă de către lucrătorul străin la un alt angajator se va putea face doar în baza acordului scris al angajatorului anterior, document care va sta la baza obținerii unui nou aviz de angajare pentru lucrător. De asemenea, avizul va fi obținut de către noul angajator dacă sunt îndeplinite condițiile pentru eliberarea avizului de angajare de către Inspectoratul General de Imigrări, dintre care amintim lipsa datoriilor către bugetul de stat, încadrarea în contingentul anual de lucrători străini nou-admiși, străinul are documente și are dreptul să intre pe teritoriul țării, precum și dovada că s-au depus toate diligențele pentru angajarea unui salariat român, european sau străin cu drept de ședere de lungă durată pe posturile vacante.

Totuși, acest acord este necesar în situațiile în care durata contractul de muncă inițial este mai mică de un an, iar încetarea relațiilor de muncă nu a avut loc din inițiativa angajatorului, cu acordul părților sau prin demisia străinului deoarece angajatorul nu își îndeplinea obligațiile din Codul muncii.

Această schimbare a locului de muncă va fi valabilă pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE.

Sursa – avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.