Argumente pentru aria protejată Brassovia, în discuție publică

Miercuri, 12 octombrie, de la ora 17:00, la Cinematograful Astra din Brașov va avea loc evenimentul „Dialog despre natura și oraș – De ce ne dorim aria naturală protejată Brassovia?”, un dialog amplu despre patrimoniul natural și cultural al pădurilor din jurul Brașovului, turism responsabil, bune practici de colaborare între cetățeni și primărie. Pentru participare este necesară rezervarea locului.

„Parcul Natural Brassovia reprezintă pentru brașoveni șansa de a se putea bucura de natura din jurul orașului la adevărata ei valoare. Orice teritoriu are valoarea pe care oamenii i-o dau. O pădure poate fi privită ca un depozit de lemne sau ca un ecosistem complex care oferă mult mai multe servicii unei comunități. Pădurile din jurul Brașovului au o valoare uriașă din perspectiva asigurării calității vieții locuitorilor orașului, reducerii poluării, petrecerii timpului liber în natură, activităților sportive, oportunităților de educație și de dezvoltare a unui turism sustenabil“, explică Florin Stoican, președintele Asociației „Parcul Natural Văcărești“, unul dintre organizatorii discuției de la Brașov.

Citeste și:  Zoo Brașov organizează Ziua Internațională a Jaguarului @ Vineri, 29 noiembrie

De partea organizatorilor, alături de Florin Stoican vor mai fi prezenți la discuții Allen Coliban, primarul municipiului Brașov, Mihai Orleanu, președintele Centrului de Ecologie Montană, Adi Dohotaru, directorul SOS Cluj, Daniel Bucur, Fundația Conservation Carpathia, team leader, Andreea Herțanu, ghid de turism.

Florin Stoican și Mihai Orleanu fac parte și din Comisia mixtă tehnică pentru înfiinţarea Ariei Protejate (Parcul Natural) Brassovia (CMTIAPB), ca şi organ consultativ cu atribuţii de analiză, expertizare tehnică şi consultanţă, care asigură fundamentarea și susținerea procedurii de înfiinţare a Ariei Protejate (Parc Natural) Brassovia în Municipiul Braşov, comisie înființată la propunerea primarului Allen Coliban, prin HCL nr. 42/27.01.2021.

Citeste și:  Peste 104.600 de persoane şi aproximativ 45.200 de mijloace de transport au tranzitat fro­ntiera în ultimele 24 de ore

Evenimentul este parte din proiectul ”Ariile naturale protejate urbane – Natura la ușa ta!”, derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești în parteneriat cu Asociația ”Societatea Organizată Sustenabil” S.O.S, Asociația Societatea Carpatină Ardeleană (EKE) Satu Mare, Fundația Centrul de Ecologie Montană, Asociația Funky Citizens, Asociația Excelsior, Fundația Ecotop, Asociația Walden, Asociația Bio-Team, Societatea Ornitologică Română – Sucursala Iași și Asociația Ruralis, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Inițiativa înființării Parcului Natural Brassovia s-a născut în 2019, după blocarea de către societatea civilă a proiectul drumului forestier Gorița, inițial prin proteste la care au participat aproximativ 1000 de brașoveni, apoi printr-o petiție on-line semnată de 15.000 de brașoveni, apoi printr-o acțiune în instanță care le-a dat câștig de cauză contestatarilor. La una dintre întâlnirile cu public care au urmat, a prins contur ideea de a proteja suplimentar aceste zone prin desemnarea acestora drept Parc Natural.

Citeste și:  5 tipuri de suflete pereche pe care le vei întâlni de-a lungul vieții

În 2021, inițiativa s-a alăturat demersului național de constituire a rețelei de arii naturale urbane, susținut de 15 organizații neguvernamentale și administrații locale din 10 orașe mari, reședință de județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.