Duminică, 6 noiembrie 2022, ora 20.00, un nou concert din seria Chamber Jazz, stagiunea 2022-2023, va avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. Cunoscutul trio format din pianistul american de origine română Lucian Ban, saxofonistul britanic John Surman și violonistul american Mat Maneri va cânta piese de pe albumul Transylvanian Folk Songs.
Înregistrat la Timișoara, în 2018, în Sala Barocă a Muzeului de Artă, în cadrul proiectului Retracing Bartók, albumul se regăsește în clasamentele celor mai bune materiale discografice ale anului 2020 realizate de criticii specializați în muzică de jazz și s-a bucurat de articole și cronici în numeroase publicații americane dedicate jazzului precum Jazz Times, Jazziz, Jazz Views, Jazz Trail, dar și în publicații din Brazilia, Suedia, Iran, Latvia, Ungaria. Criticul NPR Kevin Whitehead scrie despre „misterul și claritatea cu care trio-ul infuzează cântecele tradiționale din Transilvania, despre cum pianul cântă precum clopotele unei biserici.” Revista JAZZ TIMES descrie albumul drept „un act de tribut, dar și de transformare”, în timp ce JAZZIZ vorbește despre „dansul impunător al saxofonului bariton cu ritmul pianului și sunetul riguros al violei.”
Lucian Ban
„Unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New-York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter), Lucian Ban este un pianist și compozitor de origine română, cunoscut pentru felul în care toarnă în formele jazzului și ale improvizației muzica populară transilvăneană și muzica clasică europeană a sec. al XX-lea. Albumul său Enesco Re-Imagined, apărut în 2010, a câștigat numeroase premii și a fost descris de Jazz Times ca fiind un album vizionar, care îi plasează pe Lucian Ban și John Hébert printre cei mai interpreți ai secolului 21.
Autor a 20 de albume sub nume propriu pentru label-uri de prestigiu din întreaga lume, Lucian Ban este singurul muzician de jazz român care a înregistrat pentru celebra casă de discuri ECM (Transylvanian Concert) și ale cărui apariții discografice au câștigat Best Album of the Year din partea Downbeat Magazine (Elevation, Songs from Afar), Jazz Journalists Association (Enesco Re-Imagined, Mystery), și US Național Public Radio (Transylvanian Folk Songs, The Bela Bartok Field Recordings).
John Surman
Compozitor și multi-instrumentist, John Surman este o figură centrală a jazz-ului european. În anii ‘60 s-a remarcat ca saxofonist bariton, apoi a început să cânte și la saxofon sopran, și la clarinet bas. În anii ‘70 experimentează cu sintetizatoare, compunând două albume de referință: Westering Home și Morning Glory.
Muzica lui depășește granițele familiare ale jazzului, pentru că Surman este interesat în egală măsură de tradiția genului pe care îl abordează, dar și de calitățile muzicii corale și a muzicii tradiționale englezești. Originalitatea lui provine, așa cum arată cei de la The Times, din abilitatea de a combina metodele și textura jazzului modern cu o sensibilitate pe deplin englezească.
Mat Maneri
Pe parcursul carierei sale de peste 25 de ani, violistul american Mat Maneri a schimbat „felul în care lumea jazzului ascultă vioara și viola” (All About Jazz). Astăzi, are reputația de a fi unul dintre cei mai originali artiști ai generației sale. Muzica lui Maneri are un sound inconfundabil, în care întâlnirea dintre jazz și muzica microtonală dau naștere unei expresivități pe care publicația The Wire a calificat-o drept „perpetuu fascinantă”.
În 1990, Mat a fondat legendarul Joe Maneri Quartet împreună cu tatăl său, toboșarul Randy Peterson și basiștii Ed Schuller și John Lockwood. Înregistrările cvartetului pentru ECM Records, Hatology și Leo Records au fost recunoscute de critici și colegii muzicieni ca numărându-se printre cele mai însemnate apariții discografice în muzica improvizată din secolul XX. Debutul solo al lui Maneri din 1999 la ECM Records a marcat consacrarea lui ca muzician cu o voce unică.
Retracing Bartók este conceput ca un proiect multidisciplinar de arheologie culturală dezvoltat de-a lungul mai multor ani începând cu 2018 și face parte din programul Timișoara 2023 Capitala Europeană a Culturii. Proiectul este co-produs de Jazz Updates și Timișoara 2023 si este curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban și de violistul american Mat Maneri împreună cu Jazz Updates.
Intrarea este liberă. Rezervări la cultural@unitbv.ro