Românii cu venituri modeste și cei aflați în situații de risc ar putea primi bani pe card pentru a plăti facturile la energie sau pentru a cumpăra lemne de foc. Anunțul a fost făcut de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a spus că Guvernul pune la dispoziție un buget de un miliard de euro pentru plata acestor ajutoare, timp de un an de zile, potrivit Antena3.
”Trebuie să vă spun că acești bani sunt disponibili în cadrul politicii de coeziune, respectiv din banii pe care nu îi putem consuma până la finele anului 2023. Iar acest miliard de euro destinat sărăciei energetice face parte din pachetul de măsuri pe care Comisia Europeană l-a propus pentru modificare și adăugare la regulamentul mecanismului de redresare și reziliență. În acest context, coaliția urmează să decidă asupra modului în care vor fi utilizați acești bani și cuantumurile care urmează a fi primite de către cei care sunt socotiți ca fiind persoane și familii vulnerabile”, a explicat Marcel Boloș pentru Antena 3 CNN.
”Există un termen pe care noi îl putem pune în aplicare dacă se va decide în acest fel, la nivelul coaliției de guvernare. După cum știți noi mai administrăm și vaucherele sociale pe care le avem pentru produsele alimentare și tot din fonduri europene. Deci există premisele necesare pentru ca aceste vouchere, dacă se va decide astfel, să fie acordate românilor.
Condițiile care există la nivel de regulament sunt cele legate de sărăcia energetică, adică să existe consumuri rezonabile, reduse de energie electrică la nivel de gospodărie și persoanele vulnerabile și gospodăriile vulnerabile sunt în funcție de limita de venit pe care am avut-o și până acum, respectiv sub 1500 de lei venitul mediu pe membru de familie. Acest lucru urmează să îl definitivăm în discuțiile pe care le vom avea cu Comisia Europeană”, a mai spus ministrul.
”Noi avem acum 2.414.000 de beneficiari. Este posibil ca din simulări, pentru că acum se lucrează și la partea de simulări a numărului de beneficiari și coaliția a solicitat să existe mai multe alternative, respectiv să creștem această limită de venit, să zicem undeva în jurul sumei de 2000 de lei, aceste lucruri urmând a fi clarificate în mecanismul care se va pune la punct pentru derularea acestei scheme. Deci există și perspectiva aceasta de creștere a numărului de beneficiari, ținând cont și de bugetul pe care îl avem la dispoziție.
Dacă discutăm de noul plafon, ar putea fi în jur de patru milioane de beneficiari, sau poate chiar între patru și cinci milioane de beneficiari am putea avea. Dar subliniez că acestea sunt simulări care se fac în momentul de față și cred că într-un timp rezonabil vom anunța detaliile în ceea ce privește atât plafonul de venit cât și cuantumul acestui ajutor care se va decide la nivel de coaliție”, a adăugat Marcel Boloș.