Bullyngul în mediul online nu e glumă, e infracţiune! Iar elevii nu știu acest lucru! Psihologii de la Salvaţi Copiii trag un semnal de alarmă și cu alte două elemente noi: scăderea vârstei de la care copiii folosesc internetul și creşterea timpului petrecut în online. Cei mici sunt victime sigure pe internet, iar mulţi părinţi nu ştiu nici ei să-i ferească de pericole. Pot consulta gratuit, cu totii, noul Ghid al utilizării în siguranţă a internetului, informează Televiziunea Română.
Din 2019 până acum a scăzut cu aproape un an vârsta medie de la care copiii încep să folosească internetul, potrivit Salvaţi Copiii. Cei care au 12 ani spun că intră pe net de la 6 ani. A crescut mult și timpul petrecut pe internet: a ajuns la o zi de muncă de 8 ore și mulți copii recunosc că se confruntă cu „cyberbullying” sau „sexting”. Minorii petrec mult timp acum pe site-uri de socializare față de acum 4 ani. Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt preferatele lor.
Printre fenomenele identificate de psihologi se numără cyberbullyingul, timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor şi groomingul, o tehnică non-violentă de atragere a victimelor, folosită de prădători. Cyberbullyingul s-a mutat în grupurile de WhatsApp, acolo unde părinţii nu sunt. Pe de altă parte, tinerii trebuie să fie responsabili în legătură cu ceea ce postează sau comentează.
Salvaţi Copiii a lansat un nou Ghid de utilizare în siguranţă a internetului. Este disponibil gratuit pe site-ul programului Ora de net, aici. Tot acolo, anonim, elevi, părinţi şi profesori pot cere ajutorul.
Vă reamintim, la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.