Ghid de utilizare în siguranţă a internetului, destinat elevilor și părinților

Bullyngul în mediul online nu e glumă, e infracţiune! Iar elevii nu știu acest lucru! Psihologii de la Salvaţi Copiii trag un semnal de alarmă și cu alte două elemente noi: scăderea vârstei de la care copiii folosesc internetul și creşterea timpului petrecut în online. Cei mici sunt victime sigure pe internet, iar mulţi părinţi nu ştiu nici ei să-i ferească de pericole. Pot consulta gratuit, cu totii, noul Ghid al utilizării în siguranţă a internetului, informează Televiziunea Română.

Din 2019 până acum a scăzut cu aproape un an vârsta medie de la care copiii încep să folosească internetul, potrivit Salvaţi Copiii. Cei care au 12 ani spun că intră pe net de la 6 ani. A crescut mult și timpul petrecut pe internet: a ajuns la o zi de muncă de 8 ore și mulți copii recunosc că se confruntă cu „cyberbullying” sau „sexting”. Minorii petrec mult timp acum pe site-uri de socializare față de acum 4 ani. Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt preferatele lor.

Citeste și:  Pensiile aferente lunii mai se plătesc înaintea sărbătorilor pascale

Printre fenomenele identificate de psihologi se numără cyberbullyingul, timpul excesiv petrecut în faţa ecranelor şi groomingul, o tehnică non-violentă de atragere a victimelor, folosită de prădători. Cyberbullyingul s-a mutat în grupurile de WhatsApp, acolo unde părinţii nu sunt. Pe de altă parte, tinerii trebuie să fie responsabili în legătură cu ceea ce postează sau comentează.

Salvaţi Copiii a lansat un nou Ghid de utilizare în siguranţă a internetului. Este disponibil gratuit pe site-ul programului Ora de net, aici. Tot acolo, anonim, elevi, părinţi şi profesori pot cere ajutorul.

Vă reamintim, la numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.