În prima săptămână a lunii decembrie 2023, vor avea loc 4 evenimente de plantare/îngrijire de arbori în 4 orașe europene. În cadrul Săptămânii Europene a Pădurilor Urbane, Dublin, Milano, Barcelona și Brașov vor lansa proiecte inovatoare pentru a crea noi spații verzi urbane, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din aceste orașe. Această acțiune face parte dintr-un proces mai amplu inclus în proiectul european Uforest. Prin reunirea organizațiilor publice, a companiilor și a universităților, Uforest promovează inovația și antreprenoriatul în domeniul silviculturii urbane pentru a contribui la dezvoltarea orașelor mai verzi și mai sănătoase.
Săptămâna Europeană a Pădurilor Urbane este realizată în colaborare cu wownature.eu, și prin platforma web Etifor, adună laolaltă administratorii de păduri, organizațiile publice și private și membrii comunităților locale.
Este preconizat ca 84% din populația europeană să locuiască în zone urbane până în 2050, astfel că planificarea orașelor mai durabile și mai locuibile este crucială. Pădurile urbane oferă soluții eficiente pentru multe dintre provocările generate de urbanizarea în creștere și schimbările climatice. De exemplu, ele pot reduce efectul insulei de căldură urbane, pot îmbunătăți calitatea aerului și pot crește biodiversitatea. Cu toate acestea, adesea implementarea acestor soluții se confruntă cu numeroase obstacole. În acest context, s-a născut Uforest pentru a oferi studenților și profesioniștilor mai multe informații și formare în domeniul silviculturii urbane. Prin evenimentele sale, oportunitățile de învățare și ateliere, proiectul a reușit să implice peste 1.000 de persoane din întreaga lume. Dar Uforest nu este doar teorie: pentru a demonstra că pădurile urbane reprezintă o soluție eficientă, proiectul va crea 4 păduri urbane noi în 4 orașe europene diferite. Fiecare pădure urbană a fost concepută pentru a răspunde într-un mod inovator nevoilor specifice ale comunităților locale:
- Refugii climatice în Barcelona – Valurile de căldură lovesc tot mai frecvent Europa, în special zonele sale mediteraneene. În acest context, orașele sunt deosebit de vulnerabile din cauza cunoscutului efect de insulă de căldură urbană. Soluțiile de silvicultură urbană pot contribui la gestionarea creșterii temperaturilor în orașele mediteraneene, oferind umbra și răcirea străzilor. Refugiile climatice din Barcelona sunt dezvoltate în colaborare cu Universitat Autònoma de Barcelona și studenții Școlii de Specializare Uforest, ca parte a Challenge-ului de Inovație Uforest. Studenții au dezvoltat proiecte proprii pentru refugiile climatice, adaptate nevoilor specifice ale orașului.
- Pădurea smart-tech din Brașov – Dezvoltată în colaborare cu Universitatea Transilvania din Brașov, Pădurea smart-tech va fi plantată la marginea orașului Brașov, în România. Această nouă pădure urbană va conține stejari, arțari, frasini și cireși sălbatici: un amestec natural de specii care va spori biodiversitatea și va oferi adăpost și hrană pentru diverse specii de animale. Ce se face în această pădure „smart-tech”? Vor fi instalați diferiți senzori pentru monitorizarea beneficiilor arborilor asupra aerului, climei și peisajului. Cei mai importanți senzori vor fi cei meteorologici, pedologici și spectrali și vor furniza date utile privind starea pădurii.
- Inelul Darndale din Dublin – În Darndale, un cartier din nordul Dublinului, Uforest și Trinity College Dublin au dorit să creeze o pădure urbană capabilă să aducă beneficii sociale și de sănătate, nu doar beneficii de mediu. În acest sens, Inelul Darndale își propune să sprijine comunitatea locală prin îmbunătățirea stării de bine și a sănătății cetățenilor, în timp ce promovează incluziunea socială, coeziunea și echitatea. Din acest motiv, comunitatea din Darndale va fi implicată direct în activitatea de plantare a copacilor și în întreținerea ulterioară a pădurii. Inelul Darndale va fi format din 3.000 de specii autohtone, precum stejari, mesteceni, salcâm și aluni, plantați sub forma unui inel.
- O pădure mică pentru beneficii mari în Milano – Bazat pe munca botanistului japonez Akira Miyawaki, pădurile mici sunt păduri la scară mică care pot aduce beneficiile spațiilor verzi mari. Prin plantarea a numeroase specii diferite foarte aproape una de cealaltă, această metodă poate crea păduri care cresc rapid pe terenuri degradate: o soluție perfectă pentru zona din Cernusco sul Naviglio! În colaborare cu Politecnico di Milano și Forestami, Uforest va planta o pădure mică pentru a oferi beneficii de mediu și de sănătate în această zonă puternic industrializată din afara Milanului.
Săptămâna Europeană a Pădurilor Urbane marchează începutul unui viitor mai verde. Deși evenimentele vor avea loc doar timp de 7 zile, impactul lor se va prelungi de-a lungul anilor. Noile păduri urbane vor rămâne în comunitățile lor, oferind beneficii de mediu, sociale și de sănătate pentru generațiile prezente și viitoare.
Uforest este un proiect al Alianței pentru Cunoaștere finanțat de Programul Erasmus+ al Comisiei Europene. Proiectul este promovat de ERSAF, Politecnico di Milano, Etifor, Institutul European pentru Păduri (EFI), Universidad Autónoma de Barcelona, CREAF, Agresta, Universitatea Transilvania din Brașov, Forest Design, Trinity College Dublin, Institutul Soluțiilor Bazate pe Natură, Green City Watch.