Sărbătorile pot amplifica stările de tristeţe şi anxietate! Modalități de gestionare a stărilor negative în timpul sărbătorilor

Imaginea Crăciunului perfect este promovată pe reţele sociale cu mese îmbelşugate, multe cadouri şi feţe zâmbitoare, de multe ori departe de realitate. Sărbătorile pot amplifica stările de tristeţe şi anxietate, care duc, în cele din urmă, la depresie, boală de care suferă, oficial, 1 din 5 români, potrivit Televiziunii Române. Psihologii spun că, în perioada sărbătorilor de Iarnă, numărul celor care se confruntă cu depresia se poate dubla şi ne recomandă să petrecem timp alături de cei dragi, pentru că este cel mai la îndemână antidot.

Crăciunul înseamnă bucurie, însă sunt mulți pentru care perioada Sărbătorilor de Iarnă este apăsătoare, cu singurătate, tristeţe, melancolie. Imaginile sărbătorilor ideale promovate peste tot în această perioadă amplifică toate aceste sentimente, mai ales în cazul celor care nu au cu cine să împartă Crăciunul. Pe alții, tocmai timpul îndelungat petrecut cu familia îi sperie. Eforturile făcute ca totul să iasă perfect le accentuază stările de anxietate. Ignorate, acestea pot duce la depresie.

Citeste și:  Complexul Sportiv Carpați, prima bază sportivă modernă din Brașov, a fost deschisă OFICIAL

Modalități de gestionare a stresului și anxietății în timpul sărbătorilor:

– Stabilește așteptări realiste: Încearcă să nu te agăți de ideea nerealistă de a avea „sărbătorile perfecte”. Viața reală nu seamănă, aproape fără excepție, cu reclamele. A avea așteptări mari de la perioada vacanței doar pune o presiune suplimentară asupra ta și asupra oamenilor din jurul tău.

– Planifică și organizează: Stabilește un buget pentru sărbători și începe cumpărăturile din timp, astfel încât să nu cumperi în grabă și impulsiv. Cumpărăturile online te pot ajuta să eviți aglomerația și să reziști tentației de a cumpăra în panică.

– Să nu îți fie teamă să spui nu: Nu te suprasolicita cu evenimente sociale. Ține cont de propriile nevoi și alegi doar activități care te încarcă cu energie.

Citeste și:  Start într-un nou proiect: reabilitarea, extinderea, supraetajarea şi modernizarea Corpului H al Spitalului Judeţean Brașov

– Limitează presiunea social media: Dacă observi că ceea ce vezi publicat pe rețele de socializare îți creează stări de anxietate și nemulțumire, limitează timpul pe care îl petreci online.

– Menține o rutină sănătoasă: Exercițiile fizice regulate, alimentația echilibrată și somnul adecvat pot contribui la o stare de bine.

Dacă tristeţea durează mai mult de două săptămâni, nu uitaţi că nu este niciodată greşit sau ruşinos să cerem ajutor prietenilor sau terapeuţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.