Academia Română respinge asocierea „pripită” a instituţiei şi a preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu ideile suveraniste şi filoruse

Academia Română respinge „hotărât” orice acuză care se aduce instituţiei şi preşedintelui Ioan-Aurel Pop cu referire la o ipotetică susţinere a ideilor „nociv naţionaliste”, antieuropene şi anti-NATO, calificând drept „răuvoitoare”, „nedreaptă” şi „chiar periculoasă” asocierea sa cu ideile suveraniste şi filoruse, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Poziţia Academiei survine în contextul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare care au loc în România şi al „ascensiunii unor forţe politice antioccidentale, însoţită de spaimă, dar şi de acuze din partea presei, inclusiv la adresa Academiei Române”.

Reamintim că Academia Română l-a primit ca membru corespondent pe Ilie Bădescu, sociologul care a scris prefața la una din cărțile lui Dughin, în ciuda unei scrisori deschide semnate de zeci de intelectuali.

Scrisoarea deschisă este semnată de profesori de la cele mai mari universități din România, precum și de directorul Institutului „Elie Wiesel”.

”În calitate de sociologi, cercetători şi cadre didactice în domeniul ştiinţelor socio-umane, ne exprimăm surprinderea şi dezacordul faţă de primirea ca membru corespondent al Academiei Române a domnului profesor univ. dr. Ilie Bădescu. Considerăm că publicațiile apărute de-a lungul carierei sale, atât la Universitatea din Bucureşti, cât şi la Institutul de Sociologie al Academiei Române, nu pot fundamenta calitatea de membru al Academiei Române”, se arată în scrisoarea publicată de RomâniaCurată.ro.

Citeste și:  Brașovenii din cartierul Florilor au de astăzi la dispoziție cea mai modernă minibază de agrement  

Semnatarii scrisorii își bazează cererea pe trei argumente: renunţarea la etica cercetării ştiinţifice, slaba recunoaştere ştiinţifică naţională şi internaţională şi exprimarea unor opinii în dezacord cu valorile Academiei Române.

Mai mult, sub egida Academiei Române au loc conferințe în care e chestionată teoria sincronizării României cu Vestul. La cea mai recentă dintre ele, organizată de două institute ale Academiei, au susținut prelegeri mai multe personaje cu poziții publice controversate: Ilie Bădescu, Radu Baltasiu – candidat AUR la alegerile parlamentare și cap de listă la Senat în Brăila, dar și Cristi Pantelimon, secretarul științific al Institutului de Sociologie din subordinea Academiei Române, care a avut în 2022 o serie de postări pe Facebook unde susținea că SUA ar fi pornit războiul din Europa și că Rusia ar fi trebuit să declare oficial război Ucrainei pentru a nu mai fi acuzată din punct de vedere moral.

Citeste și:  Joan Chelimo Melly este singura româncă din topul BBC 100 Women 2024

„În nenumărate rânduri, atât preşedintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, cât şi conducerea instituţiei şi întregul corp academic şi-au declarat în mod categoric opţiunile democratice, prooccidentale. Integrarea euroatlantică a României este singura garanţie a păstrării independenţei statului român şi a libertăţilor democratice cucerite cu jertfă în decembrie 1989. Asocierea pripită a Academiei Române cu ideile suveraniste şi filoruse este răuvoitoare, nedreaptă şi chiar periculoasă. Academicianul Ioan-Aurel Pop, istoric reputat, a afirmat în multiple ocazii că ameninţarea cea mai mare la adresa României a constituit-o întotdeauna în istorie colosul rusesc, cu permanenta sa aspiraţie imperialistă. Poziţia noastră geopolitică, într-o zonă sensibilă, la graniţa de est a democraţiei europene, ameninţată de războiul pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei, impune României o atitudine fermă pro-NATO şi excluderea ideii de neutralitate”, a transmis forul, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.

Citeste și:  Avertisment privind provocarea "Superman" de pe TikTok, care a dus la zeci de accidentări grave

Instituţia „se dezice complet şi cu hotărâre de orice persoană care face, în numele Academiei Române, apologia suveranismului, a naţionalismului extremist şi, cu atât mai grav, a opţiunilor filoruse şi filoputiniste”.

„Nu suntem de acord cu nicio manifestare conspiraţionistă, care pune în pericol libertăţile democratice şi siguranţa statului român. În acest moment dificil pentru România, Academia Română adresează societăţii româneşti, instituţiilor statului, presei şi tuturor forţelor democratice din ţara noastră îndemnul la maturitate, luciditate şi discernământ, pentru apărarea responsabilă şi solidară a valorilor democratice, pentru a nu pune în pericol viitorul copiilor noştri”, se mai arată în comunicatul Academiei Române.

Sursa, Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.