Începând cu data de 31 martie, aderarea la Spațiul Schengen aduce cu sine noi reguli ce vizează afacerile din România. Aceste reglementări aduc modificări semnificative și se concentrează pe gestionarea forței de muncă străine în țară.
În lumina aderării României la Spațiul Schengen aerian, Guvernul a implementat noi reglementări privind angajarea cetățenilor străini în afaceri. Aceste modificări vizează diverse aspecte ale recrutării și gestionării forței de muncă străine în țară.
Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, Guvernul a introdus modificări și completări în mai multe acte normative referitoare la străini și la frontiere. Aceste ajustări au fost realizate în perspectiva aderării la Spațiul Schengen aerian, ce va avea loc începând cu data de 31 martie.
Noi cerințe pentru angajatorii de cetățeni străini
Noile reguli se adresează afacerilor din România care angajează cetățeni străini și au fost introduse pentru a asigura o implementare corespunzătoare a deciziilor Uniunii Europene. Aceste măsuri se referă la aplicarea completă a dispozițiilor Aquis-ului Schengen în Bulgaria și România.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a oferit detalii despre aceste măsuri, incluzând aspecte legate de controlul la frontiere, regimul străinilor, combaterea migrației ilegale și drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României.
Angajatorii dispun de un termen de 15 zile pentru a încheia contractul individual de muncă
Printre acestea se include stabilirea unui termen maxim de 15 zile lucrătoare pentru finalizarea contractului individual de muncă, aplicabil străinilor care sosesc în România.
Această regulă se aplică și celor care primesc un nou aviz de angajare în cazul vizei de lungă ședere pentru angajare în muncă. În plus, angajatorul trebuie să fie implicat în mod activ în domeniul pentru care solicită avizul de angajare, pentru o perioadă de cel puțin un an.
Utilizarea codului numeric personal pentru gestionarea migrației
În ceea ce privește controlul migrației, Inspectoratul General pentru Imigrări va atribui un cod numeric personal. El va fi oferit lucrătorului străin la momentul eliberării avizelor de angajare sau de detașare.
De asemenea, se introduce posibilitatea de a anunța prezența unui străin care a intrat legal în România. Acest lucru se poate face inclusiv prin intermediul unei aplicații informatice. Acesta este dezvoltată de Inspectoratul General pentru Imigrări.
Reamintim că, odată cu finalul lunii martie 2024, românii nu vor mai fi supuși controalelor la frontierele aeriene și maritime interne ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, controalele vor rămâne în vigoare la granițele terestre.
Oficialii din cadrul Comisiei Europene au subliniat că, în urma acestor modificări, timpul de așteptare la coadă și procesarea fluxurilor de pasageri vor fi reduse semnificativ.