Dispozitivul revoluționar care permite persoanelor cu deficiențe de auz să simtă muzica

Persoanele cu deficiențe de auz pot acum percepe muzica prin intermediul unei brățări inovatoare.

Patru studente de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au inventat un dispozitiv care transformă muzica în vibrații. Brățara a fost prezentată la o competiție studențească.

Marioara, Ioana, Iulia și Cătălina sunt cele patru creatoare ale brățării, care poate fi utilizată la concerte, festivaluri și alte evenimente culturale cu muzică, permițând persoanelor cu deficiențe de auz să participe și să se bucure de ritm.

„Se simt frecvențele diferite în funcţie de cum vibrează muzica simți intensitatea şi la bass şi frecventele înalte şi cele joase”, spune un tânăr care a testat brăţara. 

Citeste și:  RATBV crește numărul de curse pentru festivalul ”Vama de la munte”

„Noi avem o cunoștință care este surda şi îi place foarte mult să asculte muzica. Tot ce poate ea să facă este să imite dansul gesturile, emoția şi noi ne-am gândit cât de frumos ar fi pentru ea şi pentru prietenii ei să aibe parte de propria lor experienţă”, spune Popa Ioana, una din cele patru studente care au creat brăţara. 

„Are un microfon care captează sunetul din exterior. Apoi sunetul e trimis pentru procesare, iar semnalul e transmis unor motorașe care vibrează pe ritmul muzicii”, spune Mihail Mărioara, una din cele patru studente care au creat brăţara. 

Am observat, în timpul testelor cu persoanele cu deficiențe de auz, că acestea percep vibrațiile pe o suprafață mult mai extinsă, de exemplu, până la umăr sau chiar până în zona gâtului.

Citeste și:  Celine Dion, revenire triumfală pe scenă la Jocurile Olimpice de la Paris

Proiectul este finalist într-un concurs care se desfășoară la București. Cele patru studente au lucrat la acest proiect timp de aproximativ șase luni și au testat trei variante înainte de a ajunge la forma finală.

Premiul cel mare al concursului, care are loc la București, este o investiție în creația lor.

„Ideile sunt ale studenților, noi doar am creat condițiile necesare pentru dezvoltarea acestora. Cred că este a 7-a sau a 8-a ediție a acestei competiții. Studenții și-au valorificat potențialul, majoritatea fiind în anul 4. În colaborare cu cadrele didactice, au reușit să realizeze aceste aplicații”, a declarat Liviu Miclea, vicepreședintele Senatului Universității Tehnice din Cluj.

Citeste și:  Concert de muzică corală susținut de Vocal Pur, la Biserica Neagră din Brașov

Investiția în realizarea dispozitivului se ridică la aproximativ 1.000 de lei pentru două brățări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.