Începând cu data de 31 martie, Guvernul a adus modificări regulilor privind călătoriile părinților însoțiți de copii în afara țării, odată cu eliminarea controalelor la documente pentru români în spațiul Schengen aerian și maritim.
Potrivit noilor reglementări guvernamentale, părinții care călătoresc împreună cu copiii nu vor mai fi supuși controlului documentelor la ieșirea din țară, începând cu data de 31 martie. Cu toate acestea, ei trebuie să aibă asupra lor documente valabile atât pentru ei, cât și pentru copii.
Eliminarea controlului documentelor se aplică atât la plecarea de pe aeroporturile din România, cât și la sosirea într-un stat membru al spațiului Schengen. Totuși, părinții trebuie să dețină documentele necesare pentru copii și să aibă asupra lor acordul notarial al celuilalt părinte sau o sentință judecătorească în cazul unui părinte-custode unic, dacă acesta nu este prezent.
În cazul în care copiii călătoresc cu un alt adult, acesta trebuie să aibă acordul ambilor părinți. Este important de menționat că Poliția de Frontieră va putea efectua controale aleatorii, în special în cazul pasagerilor însoțiți de copii.
Aeroportul Otopeni se pregătește pentru o schimbare importantă. După procedura obișnuită de scanare a permisului de îmbarcare, pasagerii vor continua să treacă prin controlul de securitate și al bagajelor. În trecut, înainte de a ajunge la poarta de îmbarcare, era necesar să stăm la rând la ghișeul Poliției de Frontieră pentru controlul pașapoartelor. Cu efect începând cu data de 31 martie, aceste ghișee vor fi eliminate, dar este esențial să avem la noi un document valabil.
„Au fost pregătite fluxurile pentru pasagerii Schengen, pentru pasagerii non Schengen, practic odată cu ora 0 a zilei de 31 martie, zona de control de paşapoarte nu va mai funcţiona, se va trece liber pe acolo. Acest control va dispărea, dar asta nu înseamnă că putem să venim la aeroport în ultimul moment.” spune Valentin Iordache, purtător de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.
Perspectivele pentru a doua etapă a aderării, care implică ridicarea controalelor de documente la frontierele terestre, nu sunt prea optimiste. Austria continuă să se opună intrării depline a României și Bulgariei în spațiul Schengen, iar este puțin probabil să-și schimbe poziția până la alegerile care urmează să aibă loc în această țară, în toamnă. Abia după aceea vom putea determina dacă procesul de aderare va fi finalizat până la sfârșitul lui 2024 sau va fi amânat pentru 2025.